REŠENA MISTERIJA: Zašto psi naginju glavu na stranu kada im nešto pričamo?
Foto: Profimedia

Preslatko

REŠENA MISTERIJA: Zašto psi naginju glavu na stranu kada im nešto pričamo?

Zanimljivosti -

Možda ste primetili da kada vaš pas čuje neki čudan zvuk ili kada mu nešto govorite, on zabaci glavu u stranu. Ovim neodoljivim ponašanjem kao da želi da vam kaže: "Slušam te". Ali, šta to zapravo znači?

Žele da nas bolje čuju

Psi imaju pokretljive ušne školjke što im omogućava da lociraju izvor zvuka, a uz pomoć moždanih funkcija određuju vreme zvuka koje dostiže do uveta. Kada pas pomera glavu snabdeva se dodatnim informacijama, odnosno to mu pomaže da bolje locira mesto i udaljenost izvora zvuka.

Pokušavaju da nas razumeju

Prema mišljenju Stivena Lindskija, stručnjaka za ponašanje pasa, ljubimac pokušava da identifikuje poznate reči ili tonove koji ga asociraju na nagradu (šetnju ili poslasticu). Mišići srednjeg uha psa kontrolišu deo mozga koji je odgovoran za izraze lica i pokrete glave, pa neki stručnjaci zaključuju da vas pas na taj način sluša i pokušava da komunicira.

Mogu bolje da nam vide lice

U nastojanju da nas razumeju, psi ne koriste samo naše reči i intonaciju, već i izraze lica, govor tela i pokrete očiju. Zato naginjanjem pokušavaju da bolje sagledaju znake na našem licu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track