NIKADA NEMOJTE DA PROKUVAVATE ISTU VODU DVA PUTA: Evo i razloga zašto!
Foto: Flickr

Opasno!

NIKADA NEMOJTE DA PROKUVAVATE ISTU VODU DVA PUTA: Evo i razloga zašto!

Zanimljivosti -

Možda će ovo zvučati poznato nekima od vas: Napravite sebi šolju čaja ili skuvate jaje u vodi, a ne izmerite tačnu količinu i onda vam ostane viška vode koju ne želite da bacite.

Pa šta ćete uraditi s njom?

Obično ćete zadržati vodu i iskoristiti je za nešto drugo kasnije. Ona će ili ostati u lončetu ili u šerpi na šporetu. Zvuči potpuno bezopasno zar ne? Ne, upravo je suprotno!

Hajde da bolje pogledamo šta se dešava kada voda proključa. Na prvi pogled, videćete balončiće i paru, ali još nešto se dešava na hemijskom nivou. Prokuvavanjem iste vode nekoliko puta, sadržaj kiseonika se menja i postaje potencijalno opasne supstance se pojavljuju. To stvarno možete da osetite kod čaja: Čaj skuvan u svežoj vodi ima potpuno drugačiji ukus od "stare" vode.Prokuvana voda je odličan način da se ubiju bakterije, ali ako nekoliko puta prokuvavate istu vodu, opasni gasovi i otrovne supstance kao arsenik, nitrati i fluor mogu da se formiraju kao rezultat promene hemijske strukture. Razne studije su pokazale konekciju između fluora i posledica koje ima na nervni sistem i mozak.

Nakon celog ovog procesa, nije u pitanju samo unošenje vode i minerala koji su zapravo dobri za vas, kao kalcijum, mogu da uzrokuju probleme i kamenje u bubregu.

Dakle, to je razlog zašto stvarno ne biste trebali da prokuvavate istu vodu dva puta. Očigledno je štetnije kada to češće radite. Manje količine kao recimo za vaš čaj nisu veliki problem, ali ostatke vode sačuvajte za zalivanje cveća - za njih nije opasno.

(Hefty)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track