ČIME SE DROGIRAJU STANOVNICI EVROPE? Istraživanja pokazuju alarmantni porast  popularnosti narkotika
Foto: Profimedia

Psihoaktivna uzbuna

ČIME SE DROGIRAJU STANOVNICI EVROPE? Istraživanja pokazuju alarmantni porast popularnosti narkotika

Zanimljivosti -

Evropski centar koji se bavi nadgledanjem uticaja psihoaktivnih supstanci koje izazivaju zavisnost izneo je svoj godišnji izveštaj koji otkriva koje su droge najzastupljenije na starom kontinentu.

U pomenutom izveštaju stoji da su MDMA i sintetički kanabis trenutno najpopularnije opojne supstance u Evropi. ali u Velikoj Britaniji, Španiji, Holandiji i Belgiji kokain je i dalje najzastupljeniji.

Centar koji nadgleda zavisnost tvrdi da su tehnološke, socijane i ekonomske promene drastično uticale na želje i potrebe uživaoca narkotika. Na primer MDMA se vratila na listu najtraženijih jer je proces proizvodnje značajno pojeftinio. Rasprotranjenost interneta je presudno uticala na "crno" tržište jer je internet komunikaciji teže ući u trag.

MDMA (Foto: Wikipedia)
MDMA (Foto: Wikipedia)

Nove psihoaktivne supstance (NPS) su sintetički bućkuriš koji imitira efekte večito popularnu marihuanu, amfetamine i MDMA. Evropska policija je 2014. godine zarobila preko 50.000 pošiljki NPS-a, od kojih je 60 odsto bio sintetički kanabis.

NPS je dizajniran da utiče na iste receptore u mozgu kao i THC (glavni psihoaktivni sastojak marihuane), ali mnoga istraživanja upozoravaju da su ove zamene opasnije od "originala" i da njihove dugoročne posledice nije moguće predvideti.

Marihuana (Foto: Profimedia)
Marihuana (Foto: Profimedia)

Što se "tradicionalnih" droga tiče 84 miliona stanovnika Evrope je bar jednom u životu probalo marihuanu. Celokupni godišnji prihod ove supstance iznosi 9.3 milijarde evra samo prošle godine, što je oko 38 odsto celokupne evropske prodaje narkotika.

(Ifl science)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track