Svet pre penicilina: Evo kako su doktori lečili infekcije bez antibiotika
Foto: Wikipedia

Smrt kao dobar dan

Svet pre penicilina: Evo kako su doktori lečili infekcije bez antibiotika

Zanimljivosti -

Preterana upotreba antibiotika dovela je do toga da mikroorganizmi postanu otporni na lekove i mnogi se okreću drevnim terapijama. Iako su neke bile uspešne, većina su bile kontraproduktivne i veoma opasne

Razvoj antibiotika i drugih antimikrobskih terapija jedno je od najvećih dostignuća moderne medicine. Međutim, kako je preterana konzumacija i zloupotreba dovela do toga da mikroorganizmi postanu otporni na lekove, mnogi se okreću alternativnoj medicini i drevnim metodama lečenja. Iako su neke bile uspešne, mnoge su bile kontraproduktivne i veoma opasne, piše Newsweek.rs.Evo kako su se lečile infekcije pre razvoja modernih lekova:Puštanje krvi i pijaviceIspuštanje krvi prepisuje se za veliki broj simptoma u brojnim tekstovima od Antike do Drugog svetskog rata. Ova terapija bazira se na verovanju da infekcije nastaju kada četiri telesne tečnosti (krv, sluz, crna žuč i bela žuč) zbog viška krvi ispadnu iz balansa. Tada se otpušta krv kako bi se organizam vratio u ravnotežu.

Foto: Wikipedia, Ilustracija: Poster koji reklamira upotrebu pijavica u medicinske svrhe
Foto: Wikipedia, Ilustracija: Poster koji reklamira upotrebu pijavica u medicinske svrhe

ŽivaHemijski elementi u prirodnom stanju, kroz istoriju su korišćeni za lečenje brojnih bolesti, a najozloglašenija terapija bila je lečenje živom koje se primenjivalo na sifilističarima. Živa je korišćena protiv sifilisa od 1363. do 1910. godine. Iako je kod nekih pacijenata bilo rezultata, ova terapija je uglavnom nanosila veliku štetu koži, mišićima, bubrezima i mozgu što je najčešće izazivalo smrt.KininJedna od najvežnijih terapijama razvijenim na upotrebi biljnih jedinjenja jeste terapija kininom kojim se leči malarija. Pre nego što je kinin počeo sintetički da se proizvodi, plemena Južne Amerike su kinin pravili tako što su mleli koru drva kinčona i prah sipali u vodi. Upotreba kinčonine kore prvi put je zabeležena od strane jezuitskih misionara, ali je verovatno bila prisutna vekovima pre njih.

Foto: Wikipedia, Kora kinčone
Foto: Wikipedia, Kora kinčone

MedUpotreba meda za lečenje stara je najmanje 4.000 godina. Sumerski lekari nanosili su ratnicima med na rane, iako nisu znali da šećer dehidrira bakterije i smanjuje količinu kiseonika bez kojeg mikrobi ne mogu da opstanu.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:U 1.000 godina starim mumijama: Otkrivena drevna superbakterija, otporna na antibiotikeEvropa u panici: Evo zašto je Srbija potrebna Kini i kakve će biti poslediceNa Marsu pronađena poruka Morzeovom azbukom: Evo šta su nam Marsovci poručili (FOTO)Povratak na Balkan: Evo zašto se EU posle Bregzita okreće istoku (FOTO)Četnici u američkom Njuzviku: Nemilosrdni ratni cirkus sa tri scene (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track