Kako da preživite napad 12 najopasnijih životinja na svetu
Foto: Profimedia

PREŽIVLJAVANJE U DIVLJINI

Kako da preživite napad 12 najopasnijih životinja na svetu

Zanimljivosti -

Eksperti za preživljavanje vam otkrivaju zašto u trenutku napada treba da vičete na slona, zurite u lava, ali nikako ne smete da ostvarite kontakt očima s leopardom, piše National Geographic Srbija.

Od lavova na safariju, ajkula u moru/okeanu i svih zmija i paukova između, postoji mnogo opasnosti na ovoj planeti, a najbolje metode odbrane i preživljavanja se dosta razlikuju od životinje do životinje.MailOnline Travel je konsultovao nekoliko eksperata za preživljavanje i vodiče na safariju u Africi kako bi vam pomogli da preživite napad najopasnijih životinja na svetu:LavoviOstvarite direktni kontakt očima i ne prekidajte ga. Veoma sporo se udaljite. Nikada nemojte da okrećete leđa niti da trčite. Lavovi će često napraviti jedan ili dva lažna pokušaja pre nego što vas zaista napadnu trčeći ka vama, ali se iznenada zaustavljajući nekoliko koraka ispred vas. Ako ovo uradi, raširite ruke kako biste izgledali što krupniji i pravite što je više buke moguće. U najvećem broju slučajeva, ovo će ih naterati da se predomisle i da pobegnu.

Leopard

Za razliku od lavova, sa leopardom nikad nemojte da stvarate kontakt očima, jer će oni to shvatiti kao izazov. Ostanite mirni. Leopard neće uvek lažno da vas napadne. Ukoliko vam priđe, kao i s lavom, potrudite se da izgledate što krupnije i pravite buku.

Slonovi

Ostanite čvrsto na zemlji i pretvarajte se da ste hrabri. Slonovi će agresivno pokrenuti svoje uši i zatrubiti. Ne pomerajte se. On će uvek napraviti jedan ili dva lažna pokušaja. Raširite ruke kako biste izgledali što krupniji i vičite. Nadamo se da će to dati efekta, pa krenite niz vetar kako vas ne bi namirisali.

Bizon

Trčite koliko vas noge nose i prihvatite skoro siguran poraz. Bizon ne pravi lažne pokušaje, ne daje upozorenja. Nikada nećete pobeći od bizona, niti pobediti ih u borbi, pa vam je jedina opcija da se popnete na drvo ako ga vidite.

Nilski konj

Nilski konj može da razvije brzinu od 13,4 m na sat, tako da će vas uhvatiti svaki put. Ipak, najbolje je da trčite do najbližeg skloništa ili da se popnete na drvo.

Afrički divlji psi

Pomolite se, jer ne možete da ih umilostivite, nadjačate i budete brži od njih. Međutim, olakšavajuća okolnost je da ne napadaju često ljude.

Psi

Trčanje nije opcija, već morate da ostanete i da se borite, bukvalno. Sklopite ruke u pesnice (verovatno ćete to instinktivno i uraditi). Vičite na njega, ali nemojte da ostvarujete kontakt očima. Udarajte ga, a ako vas obori na zemlju, zaštitite grlo i vrat rukama, a onda ako budete imali priliku, uradite ga u oko.

Ajkule

Ajkula će vam generalno prići iz radoznalosti ili ako vas pomešaju sa nekom životinjom. Ukoliko je moguće, udarite je u nos, jer je to najosetljiviji deo njenog tela i može je navesti da otpliva potpuno poražena. Imajte na umu da se samo četiri fatalna napada dešavaju svake godine širom sveta.

Krokodili

Imate nula opcija ako vas krokodil zasedne s obale, osim ako se ne desi da promaši. U tom slučaju bežite dok ne krene druga runda. Ukoliko vidite jednog krokodila na kopnu, što je malo verovatno, trčite, jer krokodil na kopnu može da razvije jedino brzinu od 4.4 m na sat.

Medved

Nemojte da se penjete na drvo, iz očiglednih razloga. Nemojte ni da trčite, medvedi su brzi. Nemojte da vičete, jer će pomisliti da je ugrožen i odbraniće se. Ma koliko da je teško, ostanite pribrani, sporo raširite ruke kako biste izgledatli krupnije, govorite niskim tonovima kako biste ga uverili da ste ljudsko biće i sporo se udaljavajte kako biste ga ubedili da se povlačite.

Otrovne zmije

Ukoliko dođete blizu zmije, povlačite se sporo unazad i promenite pravac. Ukoliko izgleda kao da vas prati, lupite nogom o tlo kako biste stvorili vibracije, koje bi trebalo da je oteraju.Ukoliko vas ujede, spustite ugroženo deo tela niže od srca kako biste usporili protok otrova u krvni sistem i odmah se obratite lekaru. Zapamtite izgled zmije kako bi lekari mogli brže da je identifikuju i daju vam protiv-otrov.

Otrovni pauk

U većini slučajeva, dok shvatite da vas je pauk napao, gotovo je pa je bežanje suvišno. Isperite mesto ujeda sapunom i vodom, nanesite hladne obloge i potražite brzu medicinsku pomoć.SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC SRBIJA PROČITAJTE JOŠ I:Sveti indijski grad: Varanasi, srce hinduizma10 najboljih gradova za životNajlepše prirodne pojave: 8 neverovatnih činjenica o oblacima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track