(ANKETA) SEĆATE LI SE TEORIJE KOJA JE SVET DIGLA NA NOGE: Troja je u Hercegovini!
Foto: Youtube Printscreen

Znate li ko je Salinas Prajs? Zvuči poznato?

(ANKETA) SEĆATE LI SE TEORIJE KOJA JE SVET DIGLA NA NOGE: Troja je u Hercegovini!

Zanimljivosti -

Sećate li se Salinasa Prajsa? Ime zvuči poznato? Ako niste znali ili ste zaboravili to je onaj Meksikanac koji je polovinom osamdesetih prošlog veka tvrdio da je drevna Troja u Hercegovini!

Ta njegova teza, koju su mnogi dočekali gromoglasnim smehom, digla je veliku prašinu, a sada već pokojni istoričar objavio je knjige “Homerova slepa publika” i “Homerovi šaptači” u kojoj je prvo izneo, a potom i proširio svoju tezu da je antička Troja upravo u hercegovačkoj Gabeli.

Foto: Youtube printscreen
Foto: Youtube printscreen

Prema njegovim tvrdnjama, mitska Troja se prostirala preko čitave Hercegovine i dela Dalmacije - od reke Cetine do Dubrovnika, a navodno su joj pripadali i Brač, Hvar, Korčula, Mljet, Lokrum i Pelješac. Štaviše, Salinas se tu nije zaustavio već je tvrdio i da je ostrvo Lezbos u stvari Brač?! To je potkrepio tvrdnjom i da se na tom jadranskom ostrvu i dalje rađa pet žena na samo jednog muškarca.

Piramide u Visokom

Prajsovu tezu da je Hercegovina drevna antička Troja, svojevremeno dočekanu sa podsmehom, nasledila je teza da se u upravo u Bosni i Hercegovini, u Visokom kod Sarajeva, nalaze prave pravcijate piramde, poput onih u Gizi.

Piramide u Visokom su kao i hercegovačka Troja u međuvremenu postali tema šala i ismejavanja ne samo u BiH, nego i u svetu.

Foto: Youtube printscreen
Foto: Youtube printscreen

Naime, TV kanal „Nešenel džiografik“ je pre četiri godine posvetio i polučasovnu emisiju bosanskom Indijani Džonsu - Semiru Osmanagiću, koji tvrdi da se u Visokom u BiH nalaze piramide. Ceo slučaj su proučavala su dvojica britanskih naučnika, a zaključi do kojih su došli, poražavajući su.

NIŠTA OD ČUDA: Ismejane piramide u Visokom

Istraživanje britanaca geologa Dugala Jerama i arheologa Henrija Džeroma Čepmena su očigledno odgovor na najnovije potvrde o postojanju piramida. Oni su, kako prenosi Avaz, zaključili da se radi o izmišljotini, te da Osmanagićeva istraživanja ne vode nikuda.

Profesori Britanskog kraljevskog instituta tako tvrde da položaj stranica brda nije 45 stepeni, kako tvrdi Osmanagić, nego 26, te da se stene koje su pronađene na obroncima formiraju prirodnim putem. Čudesni materijal koji veže stene nije cement, kako tvrdi Osmanagić, nego meki kreč.

Naučnici takođe tvrde da volonteri sami „buše“ tunele, te da ne otkrivaju već postojeće, i ceo slučaj dovode pod veliki bezbednosni upitnik jer postoji mogućnost da se sve uruši.

Iako je projekt piramida u Visokom, po Osmanagićevim rečima, trebalo da promeni istoriju, ali i ekonomsku sliku Bosne i Hercegovine, ništa od toga se nije dogodilo.

(Europamagazine/Avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track