SNIMITE SEBE, PA POSLUŠAJTE: Vaš glas nije onakav kakvog ga vi čujete!
Foto: Profimedia

SNIMITE SEBE, PA POSLUŠAJTE: Vaš glas nije onakav kakvog ga vi čujete!

Zanimljivosti -

Verovatno ste mnogo puta čuli svoj glas na nekom snimku i začudili se, misleći da potpuno drugačije zvučite drugima.

Međutim, drugi ljudi vas čuju isto tako kao što čujete sami sebe na snimku, a ovaj okrutan trik dešava se zbog načina na koji zvuci putuju do našeg unutrašnjeg uha.

Svaki zvuk koji čujemo predstavlja talas pritisaka koji struje kroz vazduh. Naše spoljašnje uši ulove te talase i uvuku ih u našu glavu kroz ušne kanale, a ovaj ulov nakon toga udara u bubnu opnu i prouzrokuje vibracije.

Putovanje vibracija zatim se nastavlja do unutrašnjeg uha koje će ih prevesti u signale, a nakon toga ih šalje mozgu na tumačenje preko slušnog nerva.

Međutim, talasi do unutrašnjeg uha ne moraju da dolaze samo sa spoljne strane. Do njega, takođe, stižu vibracije koje se dešavaju unutar ljudskog tela, pa tako dok pričamo čujemo kombinaciju talasa koji dopiru i spolja i iznutra. Dakle, dok govorimo, vibracije naših glasnih žica odjekuju u grlu i ustima, a neke se prenose i kroz kosti vrata i glave. Unutrašnje uho reaguje na njih kao na bilo koje druge vibracije i šalje u mozak pretvarajući ih u električne signale.

Ova kombinacija vibracija koje dolaze do unutrašnjeg uha iznutra, odnosno kroz kosti i glasne žice, i spolja, kad izađu iz usta i uđu u ušni kanal, utiče na to da se zvuk drugačije čuje nego kad vibracije dopiru samo s jedne strane i to je razlog zašto često ne možemo da prepoznamo svoj glas kad ga slušamo preko nekog uređaja.

(kafenisanje.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track