(AUDIO) Majka svih jezika: Evo kako je zvučao praindoevropski
Foto: Wikipedia

U poćetku beše reč

(AUDIO) Majka svih jezika: Evo kako je zvučao praindoevropski

Zanimljivosti -

Indoevropski prajezik verovatno se govorio od 6000. pne. do 3000. pne., a pretpostavlja se da oko 450 modernih jezika vuče koren iz njega

Indoevropski prajezik (praindoevropski) je hipotetički zajednički predak svih indoevropskih jezika. Postojanje takvog jezika generalno je prihvaćeno od lingvista, iako se vodi debata oko mnogo specifičnih detalja, piše Newsweek.rs.Kako nikada nije zapisan, ne postoje direktni dokazi njegovog postojanja. Svi glasovi i reči rekonstruirani su upotrebom komparativne metode. Zvezdica (asterisk) koristi se kao oznaka rekonstruisanih reči, kao što su *wódr "voda", *k`won "pas" ili *tréyes "tri". Mnoge reči u savremenim indoevropskim jezicima potiču iz takvih "prareči".Svi indoevropski jezici su flektivni jezici (iako su mnogi, kao engleski jezik, izgubili većinu fleksije). Pomoću komparativne metode, vrlo je verovatno da je bar poslednji stadijum indoevropskog prajezika bio flektivan jezik, koji se više koristio sufiksima nego prefiksima.

Međutim, pomoću unutrašnje rekonstrukcije i morfološke analize rekonstruisanog, nedavno je pokazano da je vrlo verovatno da je davnija faza indoevropskog prajezika mogla biti jezik s fleksijom korena reči, kao semitski prajezik.Indoevropski prajezik verovatno se govorio od 6000. pne. do 3000. pne., a verovatno se dezintegrisao između 3500. i 2500. pne. Baltoslavenski jezik izdvojio se oko 1500. pne., a praslavenski oko 500. pne. Pretpostavlja se da oko 450 jezika vuče koren iz praindoevropskog, a među njima su slovenski, romanski i hindu jezici. Kako bi iskoristio nova saznanja o praindoevropskom, lingvista Andru Bird sa Univerziteta u Kentakiju zvučno je rekonstruisao "Priču o ovci i konjima". Evo kako to zvuči:Pogledajte više na portalu Newsweek.rs:U kolevci civilizacije: ​Da li je rat između SAD i Rusije već počeo?Sve za otadžbinu: Ovaj srpski vojvoda je odbio penziju jer bila "prevelika"Jednom špijun, uvek špijun: ​Evo šta danas rade bivši jugoslovenski obaveštajciUprkos pretnji Islamske države: Duterte proteruje američke komandose sa FilipinaDigitalno rekonstruisan: Evo kako je izgledao kralj drevnih Indijanaca (FOTO, VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track