DANAS JE SVETSKI DAN JABUKA: Veoma je zdrava namirnica, a postoji čak 7.000 vrsta!
Foto: Shutterstock

Da li ste znali

DANAS JE SVETSKI DAN JABUKA: Veoma je zdrava namirnica, a postoji čak 7.000 vrsta!

Zanimljivosti -

Danas je Svetski dan jabuka, voća koji se u Srbiji gaji na oko 24.000 hektara i čija je prošečna godišnja proizvodnja u poslednje tri godine preko 300.000 tona.

Dan jabuke 20. oktobar u svetu je prvi put obeležen 1990. godine, s ciljem ukazivanja na zdravstveni značaj tog voća i da bi se demonstrirale mnogobrojne sorte jabuke.

Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju Privredne komore Srbije Veljko Jovanović kazao je da se procenjuje da će 2016. rod jabuka u Srbiji biti preko 350.000 tona. On je naveo da je u prošloj godini, vrednost izvoza jabuka iz Srbije bila preko 100 miliona dolara i da se najviše izvozilo u Rusiju, dok je vrednost izvoza u 2014. bila 76 miliona dolara.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Prema njegovim rečima, Srbija jabuke najviše uvozi iz Poljske, Italije i Makedonije, a u prošloj godini tog voća je uvezla za čak 17 miliona dolara, dok je uvoz jabuka u 2014. bio 7,5 miliona dolara.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Inače, postoji više od 7.000 različitih sorti jabuka. Jabuka spada u veoma korisne namirnice, jer je bogata vitaminima C,A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijumom, kalcijumom, fosforom, gvožđem i magnezijumom. U tom voću ima 85 do 90 odsto vode. Jača imunološki šistem organizma, a ima uticaja i u borbi protiv virusa, bakterija, a štiti organizam i od prehlade.

Foto PRofimedia
Foto PRofimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track