(FOTO) Krije mračnu tajnu: Ovo je prva fotografija Zemlje iz svemira
Foto: Wikipedia

Tehnologija smrti

(FOTO) Krije mračnu tajnu: Ovo je prva fotografija Zemlje iz svemira

Zanimljivosti -

Pre 70 godina, naučnici su napravili prvu ikada fotografiju naše planete iz kosmosa, ali tehnologija uz pomoć koje je taj poduhvat bio moguć, imala je mračno poreklo

U oktobru 1946. godine, istraživači iz američke vojne baze u saveznoj državi Nju Meksiko, ispalili su nacističku V2 raketu, ali svrha lansiranja nije bilo bombardovanje, već nešto sasvim drugo - pravljenje prve fotografije Zemlje iz kosmosa, piše Newsweek.rs. Raketa zaplenjena nakon pada nacističke Nemačke, ispaljena je na visinu od preko 100 kilometara, pre nego što se zaustavila i okrenula nazad ka zemlji. Na filmu koji je pao sa raketom, sačuvan je prvi portret naše planete.

Foto: Wikipedia/U.S. Army, Prva fotografija Zemlje iz kosmosa
Foto: Wikipedia/U.S. Army, Prva fotografija Zemlje iz kosmosa

Fred Ruli, koji je tada bio 19-godišnjak, seča se tog dana veoma jasno. Bio je deo tima poslatog da pokupi ostatke rakete koja je pala negde u pustinji. Kada su otkrili da je film neoštećen, naučnici i osoblje su skakali od sreće."Bilo smo ekstatični, skakali smo gore dole kao deca. Kada su prvi put prikazali fotografije na ekranu, naučnici su odlepili", priča Ruli.

Fotografija je bila mutna i nije pružala mnogo podataka, ali bila je impresivna kao koncept - pre toga, fotografija napravljana na najvećoj visini uhvaćena je iz balona na vreo vazduh.

U periodu između 1946. i 1950. godine, naučnici su sakupili preko 1.000 fotografija napravljenih uz pomoć V2 raketa. Bili su to skromni počeci, ali za manje od jednog veka, čovečanstvo je došlo od nepotpune i nekvalitetne slike naše planete, do mape ogromnog dela kosmosa.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Zemlja raznovrsnosti: Ovo je 10 najneobičnijih nacionalnih manjina Balkana (FOTO)Da li znate šta je slovjanski? Upoznajte do sada najnapredniji međuslovenski jezik (FOTO)Afrički pacov: SAD ima novog saveznika u borbi protiv krijmčaraLov na ukradeno libijsko blago: Pljačka umetnina kao nova grana privredeErdoganova mapa Bliskog istoka: Turski mediji anektirali delove Sirije i Iraka (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track