ASTRONOMI NAPOKON OBJASNILI: Ako je nebo ispunjeno sjajnim zvezdama, zašto pada MRAK?
Foto: Profimedia

Potvrdili staru teoriju

ASTRONOMI NAPOKON OBJASNILI: Ako je nebo ispunjeno sjajnim zvezdama, zašto pada MRAK?

Zanimljivosti -

Univerzum je mnogo veći nego što smo mislili i zbog toga bi nebo trebalo da bude ispunjeno zvezdama, ali razlog za to što nije i što noću pada mrak je zapravo objašnjen pre 200 godina, a naučnici su sada napokon potvrdili staru teoriju.

Teorija koja objašnjava zašto pada mrak – koju su naučnici odbacili pre 200 godina – napokon je potvrđena uz pomoć slika koje je načinio Habl teleskop.

Nemački astronom Hajnrik Olber osmislio je "paradoks mračnog neba": Ako postoji beskonačan broj zvezda u univerzumu, kako to da uveče pada mrak ako se na svakoj tački na nebu nalazi zvezda?

On je tada smatrao da oblaci vodonika blokiraju svetlost tih zvezda.

Međutim, kasniji astronomi tvrdili su da postoji oko 100 do 200 milijardi galaksija u svemiru koji posmatramo i da to nije dovoljno da se napuni nebo.

Ipak, sada je potvrđeno da postoji oko dva triliona galaksija nakon što su naučnici uz pomoć Habl teleskopa pogledali 12 milijardi godina u prošlost.

"Većina tog svetla ili sve svetlo iz najudaljenijih galaksija apsorbuje vodonik koji se nalazi između nas i njih", izjavio je profesor Kristofer Konselis, astrofizičar koji je učestvovao u ovom istraživanju.

Konselis takođe tvrdi da su naučnici dokazali postojanje ovih gasnih oblaka vodonika i da ranije nismo bili svesni da iza tih "zidova" postoje galaksije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track