Najnovije vesti

VEČERAS JE SUPERMESEC: Pogledajte u nebo, svedočićete nečemu spektakularnom! Evo šta će se desiti...
Foto: Profimedia

Ne propustite

VEČERAS JE SUPERMESEC: Pogledajte u nebo, svedočićete nečemu spektakularnom! Evo šta će se desiti...

Zanimljivosti

Pogledate li večeras u nebo, svedočićete nečemu zaista spektakularnom – ogromnom supermesecu koji će biti izuzetno veliki i sjajan.

Mesec je bio veliki i prošlog meseca, ali ovaj će biti poseban, najveći i najsjajniji od 1948., dakle u poslednjih 70 godina.

Za supermesec su potrebne dve stvari: mora se raditi o punom Mesecu i mora biti naročito blizu Zemlje. Mesec se oko Zemlje okreće u ovalnoj orbiti i u jednom je trenutku bliže, a u drugom dalje od Zemlje.  Kada je u položaju najbližem Zemlji, to se naziva perigej, a u najdaljem apogej. Supermesec će za nekoliko dana biti poseban zato što će Zemlji biti bliži nego što je ikada bio u poslednjih nekoliko decenija, pa će biti veći i sjajniji nego što ćemo ga ikada videti u životu.

Izađite večeras napolje, negde gde nema puno uličnog svetla i pogledajte u nebo. Ako ga ugledate dok je blizu horizonta, dogodiće se optička iluzija zbog koje će Mesec izgledati još veće i spektakularnije. Još jedan supermesec trebalo bi da se pojavi 14. decembra, ali neće biti kao ovaj u novembru.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(BBC)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...