Najnovije vesti

(VIDEO) ISTORIJSKI PODUHVAT: Britanac planira da prepliva Atlantski okean
Foto: Facebook Printscreen

Svetski rekord

(VIDEO) ISTORIJSKI PODUHVAT: Britanac planira da prepliva Atlantski okean

Zanimljivosti

Bivši britanski policajac Ben Huper planira da svoje ime upiše zlatnim slovima u istorijske udžbenike tako što će preplivati Atlantski okean u punoj dužini od Afrike do Južne Amerike, a na svoj put je, posle tri godine priprema, krenuo u nedelju.

Ovaj 38-godišnjak se otisnuo sinoć sa plaže u Dakaru na put od 1.635 nautičkih milja, što je nešto više od 3.000 kilometara, od Senegala do Brazila.

"Posvećujem ovo svojoj ćerci. Dugo sam se pripremao", rekao je Huper, koji je flašu za vodu napunio peskom koji želi da sačuva za svoju osmogodišnjakinju.

Hupera će pratiti dva čamca i posada od 10 ljudi. On planira da postane prva osoba koja će preplivati okean između dva kontinenta. Prema njegovom planu, sledeći put će na kopno stati u martu 2017. godine. Huper je kazao da se tri godine spremao, te da je pažljivo sakupljao posadu za glavni čamac, na kome će jesti i spavati dok ne bude plivao. On planira da u vodi provede oko osam sati dnevno, bez obzira što je njegova ruta puna ajkula i meduza. Dodao je da je pre nešto više od tri i po godine patio od depresije, ali da je odlučio da promeni život zbog svoje ćerke.

"Niko nikada nije preplivao ceo okean. Više ljudi je hodalo mesecom nego što je pokušalo ovo. Ako mogu da inspirišem sebe i druge i sakupim novac za dobrotvorne svrhe, zašto da ne?", rekao je Huper.

Posadu čini i lekarsko osoblje. Ona je zadužena i da prati kilometražu. Huper je rekao da će u slučaju da mu struje pomognu da dođe do Brazila, plivati uz obalu dok ne dostigne punu kilometražu. Hupera čekaju brojni izazovi, kao što su morski životinjski svet, dehidracija, vremenske prilike, kao i niz potencijalnih nepredviđenih situacija, međutim Huper je rekao da je jedino što ga plaši da izneveri svoj tim i svoju ćerku.

Tokom plivanja će slušati muziku pomoću specijalnih vodootpornih slušalica, a na spisku izvođača će biti razne "juro treš" pesme, Eminem i drugi. On će imati i posebnu opremu koja će mu pomoći da se kamufilira od ajkula, a imaće i opremu za praćenje da bi navijači na internetu mogli da prate njegovo skoro petomesečno putovanje.

Foto: Facebook printscreen
Foto: Facebook printscreen

"Vidimo se u Brazilu", bilo je poslednje što je Huper rekao pre nego što se otisnuo ka pučini.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...