(VIDEO) RATNA PROPAGANDA: Najveći i najopasniji američki bombarder u praksi nije imao nikakve šanse!
Foto: Youtube Printscreen

Vazdušni neuspeh!

(VIDEO) RATNA PROPAGANDA: Najveći i najopasniji američki bombarder u praksi nije imao nikakve šanse!

Zanimljivosti -

Brzina od 3 Maha je impresivno i teško dostignuće čak i za najnovije ratne letelice, a američka vosjka je svog revolucionarnog Ikara predstavila još davnih 60-tih godina prošlog veka.

Kada je američke vazdušne snage predstavile bombarder XB-70 Valkira, svet je zanemeo. Letelica je reklamirana kao buduća suverena zver neba jer je navodno mogao da leti konstantnom brzinom od 2.5 Maha, na visini 18.000 metara, što je bila misaona imenica za avione onog doba.

Nažalost, ili sreću (u zavisnosti iz kog ste dela sveta) letelica nikada nije dostigla svoj pun potencijal. Za početak je bio prevelik, ali i kratkog daha jer je praktično "gutao" gorivo. Problemi su dostigli krešendo kada se jedna test letelica srušila usred vazdušnog sudara prilikom marketinškog fotografisanja. Projekat je napušten iste decenije kada je i nastao.

Američka vojska je tek 80-ih razvila novi koncept supersoničnog bombardera (B-1), a XB-70 je ostao zapamćen u istoriji kao preterani ambiciozni neuspeh. Ušao je čak i u žargon američkih vazdušnih snaga kao klasičan primer preterivanja.

(avgeekery.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track