ISPRATITE OVIH 7 PRAVILA: Naučite kako svom psu da PRODUŽITE ŽIVOT i do 3 godine!
Foto: Profimedia

Uz pravu negu

ISPRATITE OVIH 7 PRAVILA: Naučite kako svom psu da PRODUŽITE ŽIVOT i do 3 godine!

Zanimljivosti -

Većina pasa živi između 10 do 15 godina ukoliko im se pruži dovoljno pažnje, kao i pravilna njega.

Uz određena pravila životni vek svog kućnog ljubimca možete produžiti i do 3 godine.

Ovih rutina treba da se pridržavate da biste produžili svom psu život do 3 godine:

1.Pružite psu dovoljno fizičke aktivnosti i igre

Psima su fizička aktivnost i kretanje potrebni jednako kao i ljudima. Idealno bi bilo da svome mezimcu svaki dan omogućite sat vremena fizičke aktivnosti tokom kojih će se pas istrčavati te igrati, bilo da mu bacate lopticu ili da se igra s drugim psima.

Printscreen/ Instagram
Printscreen/ Instagram

2. Pružite psu dovoljno vremena za odmor

Uz dovoljno fizičke aktivnost, pas treba imati i dovoljno vremena za odmor i opuštanje. Iako su izrazito društvena bića vezana za ljude, psi žele da imaju i vreme koje će provesti sami. Omogućite svom ljubimcu barem sat vremena odmora svaki dan i ne prisiljavajte ga na aktivnosti ako nije zainteresovan.

3. Održavajte zdravu telesnu težinu psa

Psi su poznati po svojoj ljubavi prema hrani zbog čega pažljivo treba kontrolisati količinu hrane koju će vaš dlakavi proždrljivac svakodnevno pojesti. Konstantno održavanje zdrave telesne težine jedan je od načina kojim psu možete produžiti život. To ćete najlakši postići tako da ljubimcu svaki dan dajete istu količinu hrane.

The Patrick Miracle
The Patrick Miracle

4. Vodite psa redovito na preglede kod veterinara

Redovnim pregledima kod veterinara mogu se na vreme otkriti bolesti i zdravstveni problemi i uspešno se lečiti. Psa bi trebalo voditi kod veterinara bar jednom godišnje kada je pas potpuno odrastao i dva do četiri puta godišnje kada je štene.

5.Održavajte zube psa čistim

Truljenje zuba kod pasa je vrlo uobičajen, ali opasan zdravstveni problem, ne samo što stvara dentalne poteškoće već može izazvati infekcije u celom telu, naročito u području srca i bubrega.

Profimedia
Profimedia

6. Kastrirajte i sterilizujte ljubimca

Kastracija i sterilizacija psu može produžiti život za 1 do 3 godine. Kastrirani mužjaci ne mogu oboleti od raka testisa i ređe imaju problema sa prostatom.

7. Hranite psa samo psećom hranom

Povremeno psu možete dati sveže povrće, ali to bi trebalo da bude sve od ljudske hrane koju će vaš kućni ljubimac jesti. Ljudska hrana uglavnom je preteška i premasna za psa.

Reuters
Reuters

zadovoljna.dnevnik.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track