BIZARNA ISTORIJA LUTAKA:  Evo KAKO su one nastale i koja je bila njihova NAMENA!
Foto: Profimedia

BIZARNA ISTORIJA LUTAKA: Evo KAKO su one nastale i koja je bila njihova NAMENA!

Zanimljivosti -

Svaka devojčica je detinjstvu imala lutku, bez koje nije mogla da spava.

Lutke su najbolji prijatelji svih devojčica, ali što se tiče istorije, one uopšte nisu bile namenjene deci.

Jedna od najlepših i najpoznatijih lutaka pronađena je u Italiji 1964. godine, u kovčegu male devojčice. Lutka je bila napravljena od drveta i formirana po liku odrasle osobe sa realnim licem, kosom I širokim kukovima.

Lutke su postojale u drevnom Egiptu

Britanski muzej čuva lutku iz drevnog Egipta, koja navodno datira iz prvog veka, a odlično je očuvana. Umesto kose,na glavi ima našivene perlice, a telo je oblikovano kao veslo od drveta. U istorijskim grobnicama Egipta pronađeno je mnogo lutaka koje su napravljene od drveta i imaju ispisane simbole plodnosti na njima, pa se pretpostavlja da nisu bile namenjene igri, već sprovođenju rituala.

Kućice za lutke su korišćene za trening devojčica

Prve kućice za lutke nisu bile namenjene igri, već učenju male ženske dece koje su njihove uloge u domaćinstvu. Tako je najbitnnija bila kuhinja, a najmanje udela u celoj priči su imale lutke. Kućice su bile vlasništvo samo veoma bogatih ljudi, pa je najbitnije bilo njihovo dekorisanje.

Profimedia
Profimedia

Papirne lutke bile su namenjene ismejavanju elite i podučavanju dece o sujeti

Oni koji nisu imali novca za pravu lutku, pravili su je od papira u 17. veku. One su služile da zabave odrasle I ismevaju tadašnju bogatu vlastelu. Najpoznatija takva lutka bila je “Mala Feni” koja se prodavala u Londonu 1812. godine.

Profimedia
Profimedia

Porcelanske lutke su napredovale zbog mode

U 18. veku Francuska je postala središte mode, a nova odeća je zahtevala mnogo dobar marketing. Tako su nastale male porcelanske lutke, koje su bile realističnije od slike u katalogu i jeftinije od ljudskih modela. Najpoznatija je bila “Kraljica Ana” lutka.

Profimedia
Profimedia

bustle

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track