OBIČNA UVREDA ILI MNOGO GORE OD TOGA? Ako niste znali ovo je PRAVO ZNAČENJE reči IDIOT!
Foto: Profimedia

Da li ste jedan od njih?

OBIČNA UVREDA ILI MNOGO GORE OD TOGA? Ako niste znali ovo je PRAVO ZNAČENJE reči IDIOT!

Zanimljivosti -

Reč "idiot" označava nekoga ko je budalast, glup ili neuk, neupućen. Ova reč ima grčke korene i njeno pravo značenje će vas iznenaditi.

Pravo značenje termina "idiot" zapravo i te kako ima smisla i može se reći da je u uzajamnoj vezi sa današnjom definicijom. U staroj Grčkoj, u Atinskom polisu, bilo je normalno i veoma poželjno da se građani bave društvom i politikom. Svi su stremili ka tome da budu aktivni, a oni sebični i apolitični bili su izrugivani.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Oni koji se nisu bavili političkim i društvenim temama nazivani su idiotima (ΙΔΙΩΤΕΣ). Taj termin potiče od reči "idios" (ΙΔΙΟΣ), što znači "sam" odnosno - "gleda samo sebe". Ukoliko ne pokazujete nikakvu društvenu odgovornost i političku svest vi ste smatrani ravnodušnim, neukim i neobrazovanim čovekom.

Na latinskom jeziku ta reč transkribovana je u "idiota" i koristi se za imenovanje neobrazovane, neupućene osobe koja nema ni truni iskustva. Uzevši u obzir ove originalne definicije, nije teško doći do zaključka da moderno značenje termina "idiot" nije mnogo daleko od njih.

(Dnevno)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja