VEOMA STE PRIMAMLJIVI KOMARCIMA? Ovih 5 činjenica otkrivaju ZAŠTO je tako!
Foto: Profimedia

Stalno vas napadaju

VEOMA STE PRIMAMLJIVI KOMARCIMA? Ovih 5 činjenica otkrivaju ZAŠTO je tako!

Zanimljivosti -

Da li ste nekad pitali sebe zašto komarci ujedaju samo vas, iako se u okolini nalaze i drugi ljudi?

Stručnjaci tvrde da je 1 od 5 osoba privlačnija komarcima od drugih, pa se prema tome najčešće okome upravo na nju. Istina je, dakle, da komarci neke ljude češće ujedaju od drugih. Ko im je najprimamljiviji?

Način života može da utiče da komarci baš vas „više ujedaju”. Krvna grupa može biti presudna u tome. Komarci mogu prepoznati krvnu grupu čoveka na osnovu supstance koju luči ljudska koža. Samo 15% ljudi ne oslobađa ovu supstancu kroz kožu. Ako je vaša krvna grupa nulta, morate znati da je vaša krv najomiljenija hrana komarcima. Naime, komarce ova krvna grupa privlači duplo više od ostalih.

Jedan od faktora koji privlači komarce jeste i dioksid karbonata, koji proizvodi čovekov organizam prilikom disanja i znojenja. Gojazne osobe se u većoj meri znoje, pa zato više privlače komarce.

Trudnoća je još jedan faktor koji primamljuje komarce. Trudna žena proizvodi dioksid karbonata 21% više od žena koje nisu u trudnoći. Drugi faktor koji privlači ove dosadne insekte jeste i povišena telesna temperatura, koja se normalno javlja u trudnoći.

Veliki saveznik komaraca jeste i pivo. Ako ste popili malu limenku piva, postoji veća šansa da vas ujedaju komarci. Ne zna se zašto je tako, ali činjenice govore više od reči.

Boja stvari koje nosite može privući komarce. Oni identifikuju svoj plen i na osnovu boja. Postoje one koje ih privlače lakše, a u red ovih boja spadaju najviše crvena i crna.

redinfoportal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track