NAUČNICI REŠILI MISTERIJU STARU 168 GODINA: Kako su nastali najveći vulkani na svetu
Foto: Shutterstock

NAUČNICI REŠILI MISTERIJU STARU 168 GODINA: Kako su nastali najveći vulkani na svetu

Zanimljivosti -

U studiji koju su sproveli istraživači sa Nacionalnog univerziteta Australije rešena je 168-godišnja misterija formiranja najvećih i najaktivnijih vulkana na Havajima, piše National Geographic Srbija.

Studija je pokazala da su vulkani formirani duž dva odvojena koloseka zbog pomeranja Tihookeanske ploče pre tri miliona godina. Autor studije Tim Džons je rekao da su naučnici znali za postojanje ovih dvostrukih vulkanskih putanja od 1849. godine, ali nisu znali šta ih je prouzrokovalo.„Analize koje su sproveli na pokretima Tihookeanske ploče su prve koje su otkrile značajne promene u pokretima pre 3 miliona godina. Ovo će pomoći da objasnimo poreklo Havaja, najveće vulkanske tačke na Zemlji i jedne od najpopularnijih turistističkih destinacija na svetu“, rekao je Džons.Dvostruke vulkanske staze postoje i u drugim delovima Pacifika, uključujući Samou, a istraživanje je pokazalo da su se pojavili pre tri miliona godina. Gospodin Džons kaže da je ova vrsta vulkanske aktivnosti iznenađujuća zato što se dogodila daleko od granica od tektonskih ploča, gde je većina vulkana pronađeno.„Toplota iz jezgra Zemlje izaziva vrele kolone kamenja, perjanice omotača koje se podižu ispod tektonskih ploča i proizvode vulkansku aktivnost na površini“, kaže Džons.„Perjanice omotača su igrale ulogu u masovnim izumiranjima, stvaranju dijamanata i razbijanju kontinenata“, kaže Džons.Još jedan od istraživača Rodri Dejvis je rekao da su se dvostruke vulkanske staze pojavile zato što su perjanice omotača bile pomerene s pravcem kretanja ploče. „Naša hipoteza predviđa da će se tektonska ploča i omotač poravnati u nekom periodu u budućnosti i da će dva koloseka ponovo formirati jedan“, kaže Dejvis.„Promene na tektonskoj ploči se stalno dešavaju kroz istoriju Zemlje, ali nepravilno. Gledajući dalje u prošlost vidimo da dvostruke staze nisu jedinstvene za mlade vulkane na Havajima već da se zapravo poklapaju sa drugim promenama u pokretu ploče“, dodaje Džons.

KULJA, DIMI, VRI! Ovako izgleda kad se vulkanska lava izlije direktno u more

Zanimljivosti iz sveta životinja: 6 zmajeva koji zaista postoje Skoro 90 odsto se proizvodi u Iranu: Ovo je najskuplji začin na svetu Otkriće od neprocenjive važnosti: Pronađen poslednji afrički dinosaur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track