DOBRA, STARA VREMENA: Stvari koje današnji klinci nikad neće razumeti
Foto: Shutterstock

Oni malo stariji se ovoga sećaju s nostalgijom

DOBRA, STARA VREMENA: Stvari koje današnji klinci nikad neće razumeti

Zanimljivosti -

Nema više odranih kolena i dlanova dok padamo učeći da vozimo bicikl, a ni ni snimanja omiljenih pesama s radija na audio-kasete

U naletu nostalgije često se setimo detinjstva i svega što je obeležilo naše odrastanje.To su uglavnom bile stvari koje današnji klinci, nažalost, više ne poznaju i situacije u kojima se nikada neće naći.Donosimo vam (sa setom i dubokim uzdahom) listu nekih stvari koje današnji mališani nikada neće raditi:

Pozajmiti filmove u video-klubu

Današnja deca ostaće zakinuta za iskustvo iznajmljivanja VHS kaseta koje je uključivalo višemesečno iščekivanje novih filmova, listu čekanja za hitove, obavezno premotavanje kasete pre vraćanja i plaćanje penala ukoliko nije vraćena na vreme.

Brinuti zbog propuštanja omiljene TV serije

Zahvaljujući raznim onlajn servisima za gledanje serija, svaka epizoda je klincima sada nadohvat ruke i mogu je pogledati kad god to požele. Nikada neće čekati reprize na TV programu i umirati od tuge kada shvate da su i nju propustili.

Piti vodu iz creva

Omiljeno (i jedino) osveženje tokom vrućih letnjih dana nekada je bila upravo hladna voda koju smo halapljivo ispijali iz creva kojim smo prali automobile i tepihe, zalivali baštu ili cveće u dvorištu. Danas su omiljena letnja osveženja klima-uređaj i šaka leda u čaši soka.

Snimiti kasetu s ljubavnim pesmama

Njih su zamenile plejliste koje deca naprave za dva minuta. Mi (malo stariji) danima smo pravili svoje kompilacije, na radiju čekali omiljene pesme kako bi ih snimili i žestoko se nervirali kada voditelj usred ili na kraj pesme uleti s nekom pričom.

Nazvati roditelje iz telefonske govornice

Današnji klinci koji odu na ekskurziju ili rekreativnu nastavu non-stop drže mobile telefone u ruci i mamu i tatu mogu da pozovu bukvalno kad god požele. Telefonske govornice u koje se ubacuju petodinarke da bi se dobila veza njima su totalna nepoznanica.

Voziti bicikl bez kacige i često padati

Razbijena kolena i ožiljci na čelu sada su prošlost zahvaljujući kacigama i štitnicima za kolena.

Pisati na pisaćoj mašini

Ručno štampanje teksta je prošlost. Računari su potpuno su istisnuli pisaće mašine, koje su bile nezaobilazni dodatak svake kancelarije, a imali smo ih i u kućama.

Koristiti telefon s brojčanikom

Zar uopšte postoji telefon bez tač-skrina, verovatno se pitaju mnoga današnja deca. Da, postoji, negde u vašem podrumu i u muzeju.

Slikati analognim foto-aparatom

Deci je danas normalno da fotografiju vide nekoliko sekundi nakon njenog nastanka. A ako su nezadovoljni - izbrišu je i ponovno se slikaju. Mi smo danima čekali razvijanje fotografija i imamo albume pune fotografija koje su nam danas beskrajno simpatične.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track