NEDOSTATAK HORMONA: Beba od 18 meseci teška 32 kilograma!
Foto: Printscreen

Roditelji bez sredstava za lečenje

NEDOSTATAK HORMONA: Beba od 18 meseci teška 32 kilograma!

Zanimljivosti -

Sin porodice Bekte po imenu Yagiz, iz turskog grada Samsuna, iako ima svega 18 meseci, zbog nedostatka hormona leptin dostigao je težinu od 32 kilograma.

Leptin je proteinski hormon koji je veoma važan regulator održavanja metabolizma i telesne težine, a stvaraju ga masne ćelije u telu. Nedostatak leptina utiče na povećanju želju za hranom i usporavanje metabolizma.

Supružnici Sedat i Sevda Bekte primetili su brzo dobijanje kilograma kod sina Yagiza dok je imao svega pet meseci, te su se konsultovali sa lekarom. Nakon što je odveden na Klinički centar Univerziteta Ege, kod Yagiza je ustanovljen nedostatak hormona leptin.

Yagiz danas ima jednu i po godinu i 32 kilograma. Porodica je pronašla lek koji može pomoći u regulaciji njegove telesne težine, no, obzirom da se radi se vrlo skupom leku koji ne pokriva zdravstveno osiguranje, nisu u mogućnosti da ga kupe.

Roditelji navode kako su tim povodom tražili i pomoć od državnih institucija. Majka Sevda Bekte istakla je kako osim nemogućnosti kupovine leka, imaju i problem pronalska odgovarajuće odeće i pelena za 18-mesečnog sina. "Moje dete želi da jede, a ja nemam snage da ga u tome sprečim", poručila je majka Sevda.

Otac Sedat Bekte naveo je kako za jednu kutiju leka za njegovog sina treba izdvojiti oko 12.000 turskih lira (3.000 evra), te da nije u mogućnosti da kupi te lekove.

Iz Zavoda za zdravstveno osiguranje poručili su kako se lekovi koji su potrebni za malog Yagiza ne nalaze na listi koje pokriva osiguranje i kako nastoje da problem ove porodice reše na drugi način.

(cafe.ba)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

DOKTORI SU POMOGLI DA BEBA DOĐE NA SVET: Ona je uradila nešto što ih je nateralo da vrište!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track