Najnovije vesti

TELEGRAMI OTKRILI TAJNU ČUVANU 100 GODINA: Evo šta su radili sa LEŠEVIMA sa TITANIKA! ŠOKANTNO!
Foto: Jutjub

Objavljena prepiska

TELEGRAMI OTKRILI TAJNU ČUVANU 100 GODINA: Evo šta su radili sa LEŠEVIMA sa TITANIKA! ŠOKANTNO!

Zanimljivosti

Tajni telegrami, koji su skrivani više od veka, ugledali su svetlo dana i otkrili što se događalo s telima ljudi koji su izgubili živote u jednoj od najvećih pomorskih nesreća u istoriji.

Oni koji su ih pisali bili su uvereni da ta pisma nikad neće biti prikazana javnosti, a u njima se otkriva da je kapetan spasilačkog broda želeo iz mora da izvuče što je više moguće tela poginulih putnika, bez obzira na to kojom su klasom putovali.

Međutim, kad je uočeno da je brod Mackay-Bennett mali za 334 pronađena tela, kapetan je doneo drugačiju odluku. Na kraju je iz broda izbačeno više od 100 tela, koja nikad više nisu pronađena.

Iz broda su izbacivana tela putnika treće klase, kako bi se napravilo mesta za putnike prve i druge klase, koji su po mišljenju posade broda, imali više prava na dostojanstvu sahranu.

(VIDEO) VIOLETA JE PREŽIVELA TUBERKULOZU I 3 BRODOLOMA: Prošla je i sam PAKAO na Titaniku!

Ukupno su pronađena 334 tela, ali njih 116 bačeno je u Atlantski okean. Među njima su bila i tela posade Titanika. Telegrami koji otkrivaju pozadinu pronalaska tela obavio je istoričar Čarls Has iz Nju Džerzija, koji godinama proučava što se dogodilo sa Titanikom u njegovim poslednjim satima.

"Ova kolekcija telegrama otkriva detaljno koliko je bio komplikovan proces spasavanja pošto je brod potonuo. Jasno pokazuju pod kolikim su stresom bili svi koji su bili uključeni u spasavanje. Kad su ovi telegrami poslati, mislim da je ideja bila da će ostati tajni", rekao je istoričar.

Poslao ih je kapetan Frederik Larnder, sa broda Mackay-Bennett kompaniji White Star Line, koja je upravljala Titanikom. Iz telegrama je jasno da je situacija bila jednako teška za obe strane.

U prvim poslanim telegramima pisalo je: "Apsolutno morate dovesti sva tela koja stanu na spasilački brod".

PRONAĐENA OGRLICA SA TITANIKA KRIJE POTRESNU LJUBAVNU PRIČU: Samo jedno od njih dvoje je preživelo!

MALEROZNI TITANIK: Potopljeni brod polako nestaje sa morskog dna, a evo i zbog čega

(VIDEO, FOTO) 20 GODINA KASNIJE: Pogledajte kako danas izgleda slatka devojčica iz filma Titanik

Potom je s Mackay-Bennetta odgovoreno: "Detaljno smo popisali sav novac i vrednu imovinu nađenu kod tela. Zar ne bi bilo bolje da se sva tela pokopaju na moru, osim ako ne postoji posebna želja porodice da ih zadržimo?".

Nakon kraćeg dopisivanja dogovorili su se da će izbaciti tela žrtava iz treće klase, kako bi tela onih bogatijih bila vraćena njihovim porodicama. Pisma je zadržao bivši radnik Kunard lajn, kompanije koja se spojila 1934. godine sa Vajt star leneonom, a potom ih je prepustio Hasu.

Foto Printscreen
Foto Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Zmija među trudnicama

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...