EVO KAKO JE MUSOLINI HVALIO SAMOG SEBE: Ja radim 16 časova dnevno, a odmaram se jedan sat!
Foto: Wikipedia Creative Commons

ZVUČI POZNATO

EVO KAKO JE MUSOLINI HVALIO SAMOG SEBE: Ja radim 16 časova dnevno, a odmaram se jedan sat!

Zanimljivosti -

U tekstu koji su objavile američke novine, Benito Musolini, tadašnji italijanski ministar-predsednik, iznosi svoja promišljanja i uverenja.

Mada je Musolini za američke medije detaljno govorio i o fašizmu, prvi deo obimnog teksta, s nadnaslovom „gospodin Musolini hvali samog sebe“, posvećen je opisu njegovog uobičajenog radnog dana, sklonosti prema sportu, brizi o zdravlju...

„Moj dan se deli na jedan čas odmora, sedam časova sna i od četrnaest do šesnaest časova rada. Jelo u mom životu ima sasvim podređenu ulogu. To je stvar od nekoliko minuta. Ova podela, kao što sam iskustvom utvrdio, najbolje odgovara mojim potrebama i omogućuje mi najveće iskorišćavanje telesnih i duhovnih sila, jer je moje telo uvek u naponu snage, a moj mozak radi slobodno i bez smetnji.

Priroda mog svakodnevnog posla ne dozvoljava mi razonode za koje je potrebno mnogo vremena. Moj odmor mora biti takav da pojača moje radne sposobnosti. Ja ne mogu da teram neki sport samo zato da bih skratio vreme. Sport ne sme da bude za mene prosta dokolica. Morao sam zbog toga da izaberem sport najprikladniji mojim potrebama, to jest zabavu koja će u isto vreme biti i duhovni odmor i telesno čeličenje i koja će služiti mom glavnom cilju - da do vrhunca podignem svoju produktivnost. I moj odmor mora da bude sredstvo ispitivanja krajnjeg cilja.

foto: Wikipedia Creative Commons

Sport koji danas najbolje odgovara mojim potrebama je jahanje. Njemu posvećujem onaj jedini dragoceni čas svog odmora.

Zahvaljujući ovome satu jahanja trenutno sam u najboljoj zdravstvenoj formi. Sve vesti o nekoj mojoj tobožnjoj bolesti teško može potvrditi onaj ko me je video kako svakog jutra galopiram. Osećam se tako zdrav kako samo mogu poželeti, snažan u svakoj žilici i potpuno u stanju da nosim tešku odgovornost koju iziskuje moja dužnost.

Često se smejem ujutro čitajući pisma puna saveta kako da popravim svoje zdravlje koja dobijam svakog dana. Preporučuju mi i vegetarijansku ishranu, voće, gladovanje i kupanje. Neki mi pripisuju razne soli, drugi neke trave, treći opet grožđe. Raznolikost ovih saveta zbunjuje me i zato sam odlučio da živim kako sam dosad živeo. To mi najbolje i prija: živim prosto i radim celog dana.

Tako svakog jutra dolazim na svoju dužnost ojačan i ohrabren za novi dan.“

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Stručno mišljenje: Beograd na vodi vs Bratislava na vodi

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Maligni narcisizam: Kako je to patološki voleti samog sebe

NEWSWEEK OTKRIVA Ono o čemu svi ćute: Kako nestaju beogradske kafane

U potrazi za najvećim srpskim junakom: Otkrivamo pravu istinu o Kraljeviću Marku

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Edvard Kardelj - jedini čovek koji je „nadmudrio“ Tita

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track