Najnovije vesti

ŽALFIJA UBIJA VIRUSE, RUZMARIN ZA BOLJE PAMĆENJE: Mediteranske biljke za dobro zdravlje
Foto: Shutterstock

KORISNO

ŽALFIJA UBIJA VIRUSE, RUZMARIN ZA BOLJE PAMĆENJE: Mediteranske biljke za dobro zdravlje

Zanimljivosti

Ukoliko idete na letovanje, ne zaboravite da tamo uberete ili kupite neku od lekovitih biljaka koja će vam obezbediti miris leta i tokom zimskih dana

LIKER OD ROGAČA

Sastojci

200 g rogača

150 g šećera

korica neprskanog limuna

vanilin šećer

1 l domaće rakije

Priprema

Operite rogač i iseckajte na krupnije komade, bez odvajanja koštica. Limun operite i iseckajte koricu. Sve sastojke stavite u flašu širokog grla i prelijte rakijom. Dobro zatvorite i ostavite da odstoji na suncu četrdesetak dana. Jednom nedeljno dobro protresite da bi se šećer bolje otopio. Procedite kroz gazu i sipajte u tamnu flašu.

foto: Shutterstock

KOMORAČ PROTIV KAŠLJA

Sastojci

1 litar belog vina

15 g komorača

15 g mirođije

5 g macine trave

Priprema

Vino prokuvati, pa dodati komorač, mirođiju i macinu travu, ostaviti da lagano vri deset minuta, a zatim procediti. Sipati u staklenu flašu. Odrasli piju tri puta na dan po malu šačicu, a deca po supenu kašiku ovog sirupa.

foto: Shutterstock

VODICA ZA ISPIRANJE USTA

Sastojci

1,5 kašika listova žalfije

5 dl prokuvane vode

kašičica soli

50 ml 70% alkohola

Priprema

Vodu prokuvajte sa solju, dodajte usitnjenu žalfiju i ostavite još nekoliko minuta na isključenoj ringli. Pokriveno ostavite da se ohladi, procedite i dodajte alkohol. Više puta tokom dana isperite usta vodicom.

ROGAČ ZAUSTAVLJA PROLIV

Sastojci

20-30 g brašna od rogača

malo mleka

Priprema

Promešajte rogač i mleko i uzimajte nekoliko puta tokom dana

ULJE MILODUHA

Šaku usitnjenog suvog miloduha (selena) stavite u teglu, prelijte s 5 dl maslinovog ulja i zatvorite. Neka odstoji dve nedelje, uz povremeno mućkanje. Kod tegoba sa probavnim traktom uzimajte dvaput na dan po kašiku ulja pre jela. Kod kožnih bolesti masirajte uljem.

Foto: Shutterstock

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...