Najnovije vesti

STIGLI REZULTATI DNK TESTA: Otkrivena istina o ženi koja tvrdi da je ćerka Salvadora Dalija!
Foto: Profimedia

KONAČNO

STIGLI REZULTATI DNK TESTA: Otkrivena istina o ženi koja tvrdi da je ćerka Salvadora Dalija!

Zanimljivosti

Katalonka Pilar Abel (62) koja je pre nekoliko meseci tražila ekshumaciju Salvadora Dalija i uzimanje uzorka DNK zbog utvrđivanja očinstva nije ćerka čuvenog španskog umetnika, saopštila je danas Dalijeva fondacija.

"Rezultati testova DNK pokazuju da Pilar Abel nije Dalijeva ćerka i nije u krvnom srodstvu s njim", navodi se u saopštenju. Pilar Abel koja za sebe kaže da je vidovnjak i bavi se proricanjem sudbine putem karata, podnela je pre nekoliko meseci zahtev sudu za ekshumaciju Dalijevog tela jer je tvrdila da je njegova ćerka i da je njena majka imala avanturu sa umetnikom. Ekshumacija je sprovedena daleko od očiju javnosti, a prisutni su morali da ostave svoje mobilne telefone na ulazu u pozorište-muzej Dali u Figeresu, gde je sahranjen umetnik koji je umro 23. januara 1989. godine.

Njegova ekshumacija i tvrdnja patologa koji su naveli da je Dalijevo balsamovano telo ostalo isto kao i njegovi ekscentrični brkovi izazvala je svetsku pažnju.

Da je utvrđeno očinstvo, Pilar Abel bi imala pravo da traži oko 25 odsto nasledstva umetnika koje pripada španskoj državi. Dali (1904-1989) je bio po mnogim kritičarima "majstor nadrealizma" i jedan od najznačajnijih umetnika 20. veka. Bavio se slikanjem, pisanjem, vajanjem, scenografijom i glumom.

Čitavog života je verovao u svoju posebnost. Jedni su ga smatrali genijem, dok su drugi govorili o njemu kao poremećenom egocentriku, čija su dela bezvredna. Mada su ga španski likovni kritičari uvek smatrali za nadobudnog i netalentovanog šarlatana, popularnost i prodajna cena njegovih dela neprestano su rasli. Danas, svetski kolekcionari plaćaju milione dolara kako bi u svojoj kolekciji imali bar jednu Dalijevu sliku.

(Kurir.rs/Agencije, Foto: Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...