UOPŠTE NIJE LAKO: Evo šta se dešava s mozgom dok čuvamo tajnu!
Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE

UOPŠTE NIJE LAKO: Evo šta se dešava s mozgom dok čuvamo tajnu!

Zanimljivosti -

Tokom života svako od nas je poverio nekome svoju veliku tajnu, dok smo često puta i mi bili ti kojima su se tajne poveravale.

Novo istraživanje koje je objavljeno u časopisu "PsycNET", tvrdi da čuvanje tajni nije dobro ni za mentalno zdravlje. Skrivanje tajni dovodi do porasta anksioznosti kod ljudi i predstavlja iscrpljujuće iskustvo za um. Tim naučnika Univerziteta Kolumbija vršio je ispitivanje na uzorku od 600 učesnika i otkrio da je 96 odsto njih u tom trenutku imalo tajnu, koja je uglavnom bila ljubavne prirode.

foto: Profimedia

Učesnike su pitali koliko su puta u posljednjih mesec dana bili prinuđeni da sakriju tajnu i koliko često su mislili o njoj. Onih koji su o tome često razmišljali, bilo ih je duplo više od onih koji nisu. Time se pokazalo da sama priroda sadržaja tajne koja se čuva nije razlog problema, već to kako se stanje uma odnosi prema informaciji koja na njega utiče.

Naučnici su zaključili da razmišljanje o tajnama može da posluži kao osnova za dalje istraživanje na ovu temu, sa željom da se nađe način da se ljudima pomogne i olakša suočavanje sa tajnama u budućnosti.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Avaz, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track