Najnovije vesti

BRZO I LAKO DO POSLA: Napišite CV koji će svakog poslodavca oboriti s nogu!
Foto: Profimedia

SUPER TRIKOVI!

BRZO I LAKO DO POSLA: Napišite CV koji će svakog poslodavca oboriti s nogu!

Zanimljivosti


Kada aplicirate za željeni posao, prvo na šta treba da obratite pažnju je kako što efikasniije, jasnije i profesionalnije da napišete vašu biografiju. Trebalo bi da znate da se CV piše u Word dokumentu, te da bi veličlina trebalo da bude od 11 do 14, te i da ne sadrži nepotrebne informacije, kao i detalje koji mogu odvući pažnju sa važnih informacija.

Evo još nekoliko saveta koji vam mogu pomoći.

 

SLIKA

 

Verovatno ste primetili da je mnogi izbegavaju, što je apsolutno velika greška. Ona ostavlja prvi vizuelni utisak koji će se poslodavcima urezati u pamćenje. Psihološki efekat je jači, a i sami znate da ćete biti motivisaniji da pročitate tekst, ukoliko u njemu postoji slika. Ni kod poslodavaca nije drugačija situacija. Bilo bi dobro da, ukoliko imate dobar fotoaparat ili telefon sa zadovoljavajućom kamerom,zamolite nekoga od prijatelja ili člana porodice da vas uslika. Mozete otići do fotograske radnje, kako bi vam to odradili profesionalno.

 

Što se tiče samog izgleda slike, obratite pažnju ukoliko se ne budete profesionalno slikali, da vam slika u pozadini bude čista, da nema nekih dodatnih predmeta, da to ne bude slika iz izlaska sa društvom, pa ili da nosite neke aksesoare na glavi, kao sto su npr. šesir, sunčane naočare i slično.

 

foto: Shutterstock

LIČNI PODACI

 

Tu spadaju:

Ime i prezime
Datum rođenja
Adresa stanovanja
Broj telefona
Broj mobilnog telefona
E-mail

Uglavnom svi lične podatke stavljaju na vrh stranice, međutim pokazalo se da većina poslodavaca više vole da vide prvo vaša iskustva na drugim poslovima, pa tek onda koji ste fakultet ili školu završili. Jer, ako imate samo diplomu, a nemate iskustva, manje su verovatnoće da će vas primiti za taj posao. Nemojte se u životu oslanjati samo na vašu diplomu. Jer, diploma je samo ulaz u svet biznisa, a ono što je potrebno da ostanete unutra je ono što imate u sebi.


OBRAZOVANJE

 

Ovde pišete:

Naziv srednje škole i smer, godinu kada ste se upisali kao i kada ste završili skolu,
Naziv fakulteta/visoke škole i smer (ukoliko ste studirali), godinu kada ste ga/je upisali kao i godinu kada ste diplomirali,
Takođe, možete navesti i prosek sa kojim ste završili školu ili fakultet/visoku školu,
Napišite i koje ste zvanje stekli (npr. profesor, frizer, menadžer, mesar i slično).

 

RAD NA RAČUNARU

 

Ovo je izuzetno bitno. Svaki posao koji je kancelarijski zahteva poznavanje rada na računaru. Morate znati MS Office paket kao sto su Word, Excel, Powerpoint i slično! Ako ih do sada niste savladali, imate na Youtube-u tutorijale na kojima možete naučiti kako se koji program koristi. Rad na internetu je takođe izuzetno bitan. Ukoliko znate van toga jos nešto da radite, navedite obavezno.

 

foto: Profimedia

LIČNE OSOBINE

 

 • Možete navesti neku od sledećih osobina (vrlina):
 • Odgovoran/na,
 • Disciplinovana,
 • Tolerantna,
 • Sposobna za individualni kao i za timski rad,
 • Posvećena i istrajna u poslu,
 • Samoinicijativna,
 • Kreativna,
 • Komunikativna,
 • Spremna na saradnju i timski rad sa osobama različitog profila,
 • Sposobna za brzo uklapanje u novu radnu sredinu (adaptibilna),
 • Organizovana,
 • Spremna za sticanje novih znanja i veština,
 • Pozitivna,
 • Strpljiva,
 • Dobar time manadžement i slično.
 • Naravno, ove osobine treba da uskladite sa ponudom posla za koji aplicirate. Pored ovih, možete navesti još niz osobina koje vi posedujete.

 

LIČNO ISKUSTVO

 

Ovde napišite sve što ste do sada radili, radno mesto na kojem ste radili, naziv firme, koja su bila vaša zaduženja (ukratko naravno) i od kada do kada ste radili. Dakle, sve što mislite da može biti korisno za posao na koji konkurišete, navedite ovde. Neke stvari izostavite. Nemojte nikad slati isti CV za različite poslove, jer ukoliko npr. konkurišete za posao programera, ako ste pre toga radili kao sezonski radnik, brali višnje, jabuke, čupali metilice, nema potrebe to da navodite, jer vašem poslodavcu to stvarno neće biti baš mnogo zanimljivo.

 

foto: Profimedia

OSTALO

 

Tu navedite stvari koje vas opisuju. Ako volite da pišete pesme, ako volite da pravite fotografije. Šta god da vam je hobi, navedite ovde. Može da se desi da je vaš hobi omiljeni hobi osobe koja vas zapošljava. Sve što vas opisuje, sve što ste vi, navedite ovde. To može biti jako interesantno osobi koja će da odluči da li će baš vas da odabere. Možete navesti svoja interesovanja, kao sto su npr. računari, izrada web prezentacija, sport, moda i sl. Takođe, navedite ukoliko imate položeno za vozačku dozvolu i neki položeni kurs.

 

BITNA STVAR

 

CV uvek šaljite u PDF formatu. Ovo je bitno iz tog razloga što vi ne možete znati kojiu verziju Worda ima osoba kojoj šaljete CV. Ako vi šaljete 2007 Word, a on ili ona ima 2003 Word, vaša slika se može pomeriti na skroz drugi kraj dokumenta, što uopste neće izgledati lepo. E sad, na koji način da to uradite. U Wordu 2010 već imate opciju da izaberete da se fajl pretvori u PDF. Odete prvo na „SAVE AS“, pa izaberete „PDF“ u padajućem meniju, kliknete „SAVE“ i odmah će vam se prikazati stranica kako će izgledati vaš CV. Potrudite se da vam sve stane na jednu stranu, nemojte bitni preopširni. Takođe, možete uz ovo priložiti i skenirane fajlove npr. o diplomi, sertifikate, zahvalnice, pohvalnice i tome slično.

 

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Srbijadanas, Foto: Profimedia)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...