Želite da sačuvate pamćenje? Onda NAVALITE na čokoladu bez griže savesti!
Foto: profimedia

Želite da sačuvate pamćenje? Onda NAVALITE na čokoladu bez griže savesti!

Zanimljivosti -

Ljubitelji čokolade, nema više razloga za brigu! Konačno je dokazano da je redovno konzumiranje čokolade korisno za ogranizam kroz više aspekata. Istraživanje objavljeno u publikaciji Appetite je pokazalo vezu između unosa čokolade i kognitivnih sposobnosti.

foto: profimedia

U istraživanju je učestvovalo 968 ljudi starosti između 23 i 28 godina, pa su se istraživale njihove navike u ishrani, njihovo kardiovaskularno zdravlje, ali i kognitivne sposobnosti. Otkriveno je da je redovno konzumiranje čokolade značajno povezano sa boljom funkcijom mozga.

Ključ pozitivnih efekata čokolade leži u materiji koja se zove flamanol, koja je inače vrsta flavonoida, a sadrži je kakao puter. Tamna čokolada je upravo ta koja prethodi količini flavanola, dok ih mlečna i bela čokolada imaju nešto manje.

foto: profimedia

Kada je čokolada stigla u Evropu u 16.veku, koristila se kao lek za prehladu i groznicu, dok nam danas više služi kao uteha ili slatki greh. Nakon ovih rezultata istraživanja, osmeh sa lica vam se sigurno neće skidati. Može li bolje?

(Kurir.rs/ Miss 7, 24.hr , Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track