OVAJ ČOVEK JE NAJVEĆA ENIGMA 20. VEKA: Jedan od najvećih obaveštajaca svih vremena, završio u zatvoru, a kada je izašao likvidirao je političare!
Foto: Privatna Arhiva

intrigira u seriji senke nad balkanom

OVAJ ČOVEK JE NAJVEĆA ENIGMA 20. VEKA: Jedan od najvećih obaveštajaca svih vremena, završio u zatvoru, a kada je izašao likvidirao je političare!

Zanimljivosti -

Mustafa Golubić, najveća enigma dvadesetog veka, ponovo je postao predmet interesovanja publike zahvaljujući sjajnoj seriji "Senke nad Balkanom."

U seriji Dragana Bjelogrlića, ulogu ovog Tankosićevog četnika i Staljinovog čoveka od poverenja maestralno igra Goran Bogdan, a scenaristi su se potrudili da njegov lik, naročito uz stalne promene identiteta, što uverljivije prikažu.

Nedavno objavljena knjiga Ratnici Crne ruke, pisca Slaviše Pavlovića, deo je prestižne edicije Srbija 1914-1918, u izdanju Radio televizije Srbije i Prometeja, veliku pažnju posvećuje liku i delu ovog neverovatnog čoveka.

Ekskluzivno, donosimo vam odlomak iz knjige, koji prati priču o jednom od najvećih obaveštajaca svih vremena.

Afera u kojoj je kralj Aleksandar optužen da je u homoseksualnoj vezi sa generalom Petrom Živkovićem, delo je Mustafe Golubića. Bes monarha je bio ogroman, ali više se ništa nije moglo učiniti. On je postao jači od srpskog dvora, na kojem su, doduše, radili nesposobnjakovići i ulizice.

foto: profimedia

Jedna od velikih prekretnica u njegovom životu dogodila se 1927. godine, kada je, kao organizator Julskog ustanka, predvodio radnike u Beču. Uhapšen je i osuđen na robiju. Nakon izlaska iz zatvora, Sovjeti ga prebacuju u Moskvu, gde i zvanično postaje njihov specijalni agent za likvidacije političkih ličnosti. Obučavao ga je Pavel Zerbin, čovek koji je obučavao i čuvenog Riharda Zorgea.

U godinama koje dolaze, Golubić će postati nezaobilazna senka, svuda prisutan, ali nevidljiv, vlasnik nekoliko stotina pasoša i imena, čovek od koga su počeli da strepe svi dvorovi i svi policajci Evrope. Naime, iskustvo i znanje naučeno u organizaciji „Ujedinjenje ili smrt“ nadgrađeno je iskustvom komunističkih i sovjetskih obaveštajaca i egzekutora, a njegov talenat za učenje jezika i ubijanje, pretvorio ga je u najvećeg atentatora svog vremena.

Širom sveta je prepričavana maestralna organizacija hvatanja belogardejskog generala Kutjepova. Koliko je Staljin bio kivan na vođu ruske emigracije, tražio je da ga ne ubiju, nego da mu ga dovedu živog. Lucidan, željan dokazivanja, kao kada je Apisu predlagao atentat na najmoćnije evropske monarhe, Mustafa je otputovao u Pariz. Infiltrirao je svoje ljude u okruženje generala, potom ga kidnapovao, prebacio do Normandije, a onda na brod za Rusiju. Ovako briljantno isplanirana i izvedena akcija nije prošla nenagrađeno u Moskvi, ali je ujedno i zain teresovala sve ozbiljne svetske tajne službe. Divili su se „majstoru konspiracije“, najboljem svetskom atentatoru, dok je jedan zapadnoevropski agent, takođe poznat po neverovatnim akcijama rekao da ne postoji bolje obučen čovek od Golubića.

foto: Privatna Arhiva

Ne zna se broj likvidacija koje je Golubić izvršio, osim pretpostavki raznih službi, koje su ga tražile. Da bi izbegao hapšenje u Italiji, nakon jednog ubistva, danima je putovao obučen u katoličkog sveštenika. U Nemačkoj je primenio trik iz detinjstva sa epi-napadom, pa Gestapou nije bio sumnjiv epileptičar, dok su njegove epizode po Americi, Kanadi i Kini potpuno prekrivene velom tajne. Zna se da je u Americi imao izuzetnu mrežu agenata, koja mu je pomogla da u Meksiku izvrši svoj najpoznatiji zadatak – ubistvo Lava Trockog.

Naime, Mustafa i Trocki su imali prilike da se sretnu u Beogradu, tokom 1912. godine, kada je Trocki, kao novinar izveštavao o balkanskim ratovima. S obzirom da njegovo izveštavanje nije bilo objektivno, čak kritičko prema Srbiji, pukovnik Apis ga je proterao iz Srbije, a mlađi članovi organizacije su planirali likvidaciju, koju je pukovnik sprečio.

Kao poseban kuriozitet, treba napomenuti da je po zadatku, kako bi se što brže približio Trockom, započeo i ljubavnu vezu sa meksičkom slikarkom Fridom Kalo, koja je bila supruga slikara Dijega Rivere, čoveka koji je bio zadužen da obezbedi Trockom sigurnost..

foto: Jutjub Printskrin

Američka avantura „majstora konspiracije“ začinjena je još jednom ljubavnom vezom na kojoj bi mu pozavideli skoro svi muškarci. Greta Garbo, čuvena holivudska le- potica nije odolela šarmu kršnog i prefinjenog četnika, komuniste, Srbina, muslimana, atentatora… Odse- dao je u najboljim hotelima, lažno se predstavljao i kao biznismen, obućar, učitelj, u Kini je bio vozač rikši, pa možemo samo da pretpostavljamo na koji način je zaveo najveći seks simbol prve polovine dvadesetog veka.

Otmice, kao i likvidacije, bile su njegova specijalnost. Zna se da je u povratku iz Amerike kidnapovao nekog bogatog industrijalca, ali se ne zna njegova dalja sudbina.

Takođe, u Engleskoj je uspeo i da ukrade tenk, a pričalo se da je to uradio više iz zabave, kako bi pokazao da je najbolji na svetu. Međutim, jedna od njegovih najbolje iz- vedenih akcija, bila je krađa nacrta novog aviona, kog su uradili najbolji francuski avio-konstruktori. Sa pla- novima je pobegao u Sovjetski Savez, pa su Sovjeti ubrzo počeli sa njegovom proizvodnjom. Od tog dana, njegov veliki neprijatelj postala je i Francuska obaveštajna služba.

Kurir.rs/ Restartmagazina, Foto: JutjubPrintSkri

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

“Da se ne lažemo” Bura oko “Senki nad Balkanom”

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track