Najnovije vesti

BOJE MOGU DA PROIZVEDU NERVOZU, OPUŠTENOST, UBRZAN RAD SRCA: Evo koja će vam povećati koncentraciju!
Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE POKAZUJE

BOJE MOGU DA PROIZVEDU NERVOZU, OPUŠTENOST, UBRZAN RAD SRCA: Evo koja će vam povećati koncentraciju!

Zanimljivosti

Istraživači sa Univerziteta Kurtin odlučili su da istraže postoje li boje koje bi mogle da poboljšaju učinak studenata i učenika na testovima i ispitima.

I pored toga što su učenici koji su učestvovali u istraživanju izjavljivali da više vole da uče u prostorijama ofarbanim pastelnim tonovima, jer se tako osećaju opuštenije, sprovedena istraživanja dala su drugačije rezultate.

Istraživanje je sprovedeno tako što su učesnici čitali jedan tekst, a zatim odgovarali na niz pitanja sa više ponuđenih odgovora. Eksperiment je sproveden u ukupno 6 prostorija koje su bile okrečene intenzivnim i pastelnim nijansama plave, žute i crvene boje.

"Pokazalo se da intenzivne boje poboljšavaju rezultate učenja kod studenata, utičući pozitivno na psihološki, ali i fizički faktor", objašnjava vođa eksperimenta dr Azil al Ajas. 

Prema australijskim istraživačima, oko 60 posto dobrovoljaca, učesnika u eksperimentima, izjasnilo se da više voli da uči u prostoru u kojem dominiraju pastelni tonovi i potvrdilo da ih crvena boja asocira na depresiju, nelagodnost, neprijatnost, čak i na opasnost. Testovi su otkrili da se puls srca kod učenika koji su se nalazili u crvenim i žutim prostorijama povećavao, a smanjivao u plavim prostorijama. Međutim, i nova istraživanja takođe su pokazala da visoki rezultati na ispitima na kraju opravdavaju male nelagodnosti izazvane intenzivnim bojama.

"Generalno, većina učesnika u istraživanju verovala je da su pastelne boje, među kojima dominira bela, prikladnije za prostor u kom se obavlja učenje, jer stvaraju jednu smirujuću i opuštajuću sredinu", objašnjava dr Al Ajas. 

Dakle, kada je u pitanju dosadna ili teška aktivnost, pokazalo se gotovo suprotno od očekivanog − ako žele da postignu dobre rezultate na ispitu, učenicima se preporučuje da uče u prostoru ofarbanom intenzivnim tonovima žute i crvene boje.

Stiže nam proleće i lepše vreme. Shodno tome koji su vaši budući ciljevi, četke u ruke i počastite svoje zidove nekim novim i svežim nijansama!

foto: Profimedia

Kurir.rs/Red info portal, Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...