Najnovije vesti

NAJBRŽI IQ TEST NA SVETU: Imate 30 minuta da odgovorite na samo 3 PITANJA! Tek svaki 6. da TAČAN odgovor, jeste li vi među njima!
Foto: Profiemdia

NE ŽURITE

NAJBRŽI IQ TEST NA SVETU: Imate 30 minuta da odgovorite na samo 3 PITANJA! Tek svaki 6. da TAČAN odgovor, jeste li vi među njima!

Zanimljivosti

Testovi merenja inteligencije obično imaju mnogo pitanja, a sad je pred vama najkraći IQ testa koji samo ima tri pitanja a trebalo bi da se uradi za 30 minuta. 

1. Palica i lopta zajedno koštaju 1.10 dolara. Palica je za jedan dolar skuplja od lopte. Koliko košta lopta?

2. Ako pet mašina za pet minuta napravi pet vidžeta, za koliko će 100 mašina napraviti 100 vidžeta?

3. Jezero su počeli da prekrivaju lokvanji. Svakog dana se površina koju zauzimaju uvećava dvostruko. Da bi prekrili celo jezero treba im 48 dana. Koliko im treba da prekriju pola jezera?

U istraživanju koje je sprovedeno, čak 33 odsto ispitanika kojima su ova pitanja postavljena nije uspelo da odgovori tačno ni na jedno, a bar u jednom je pogrešilo 83 odsto njih. Dakle, tek svaka šesta osoba je imala savršen rezultat.  

foto: Profiemdia
foto: Profiemedia

Tačni odgovori:  

1. Lopta košta 5 centi. Ako je lopta X, a palica je za dolar skuplja, onda se ukupna cena može prikazati jednačinom:

X+1=1.10

Dakle: palica+lopta=X + (X+1) =1.1

2X+1=1.1

2X=0.1

X= 0.05

2. 5 minuta

Ako pet mašina za pet minuta napravi pet vidžeta, to znači da u tih pet minuta svaka mašina napravi po jedan. Dakle, ako imamo 100 mašina, za pet minuta će svaka napraviti po jedan - ukupno 100.

3. 47

Ako se površina lokvanja svakog dana duplira, do tačnog odgovora se dolazi korakom unazad. Poslednjeg dana je jezero puno, pretposlednjeg je prekrivena polovina.

Test je osmislio psiholog Šejn Frederik 2005. godine, a pitanja je izabrao jer na prvo čitanje su jednostavni i ljudi odmah pretpostave da znaju rešenje a da se ne udube i ne razmisle dovoljno.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/curiosity.com/Foto Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...