Najnovije vesti

Rafting Tarom – Razbija letnju monotoniju i nudi nezaboravnu avanturu punu adrenalina
Foto: Promo

Rafting Tarom – Razbija letnju monotoniju i nudi nezaboravnu avanturu punu adrenalina

Zanimljivosti

Kada gradska gužva i vazduh postanu nepodnošljivi i zagušljivi, moguće je pronaći najbolje mesto za odmor pored nemirne reke i u prirodi u kojoj čovek može potpuno da povrati energiju i napuni baterije.

Jedna od najatraktivnijih destinacija za ovakvu vrstu aktivnog odmora je reka Tara sa njenim brzacima.

Reka Tara nastaje spajanjem Opasnice i Veruše u podnožju planine Komovi. Njena ukupna dužina je 144 km, od čega je 104 kilometra toka u Crnoj Gori i 40km u Bosni i Hercegovini. Kod Šćepan polja, rađa Drinu, spajajući se sa Pivom. Sigurno ste čuli, reka Tara se zbog svoje čistoće naziva i "Suzom Evrope" -- bez brige možete piti njenu bistru i ledenu vodu gde god da se nađete, u bilo kom delu toka. Druga specifičnost vezana za Taru jeste da je kanjon ove reke dubok čak 1300 metara, što ga čini najdubljim u Evropi, a drugim u svetu, odmah iza čuvenog kanjona reke Kolorado u Americi. Od 1977. godine kanjon Tare je pod zaštitom UNESCO-a, a spada i u 25 najznačajnih svetskih prirodnih znamenitosti. Tek što zađe u Bosnu i Hercegovinu, reka Tara se spaja sa Pivom i stvara neobično zelenu reku, Drinu.

foto: Promo

Svega nekoliko kilometara nizvodno od postanka Drine, nalazi se DMD Kamp u živopisnoj kotlini. Najbolji rafting kamp sa Bosanske strane koji postoji već 20 godina. Njegov vlasnik je Dejan Ćalasan, poznati beogradski oralni hirurg a takođe i licencirani skiper koji se raftingom bavi preko 20 godina.

Kamp ima kapacitet 150 ležajeva i svake godine ovaj kamp poseti hiljade turista željnih avanture iz celog sveta. Smeštaj je u autentičnim drvenim kućicama, sa mogućnošću iznajmljivanja kompletno opremljenih apartmana smeštenih u velike bungalove sa predivnim pogledom na reku.

foto: Promo
foto: Promo

Na rafting treba obavezno ići u društvu, da li sa firmom u okviru team building-a, sa vašim društvom iz kraja ili sa porodicom, u svakom slučaju provod je zagarantovan. Česti gosti DMD kampa su kompanije koje u okviru team building programa, na zabavan i kreativan način žele da poboljšaju svoju radnu atmosferu, energiju, sinergiju i podignu medjusobno poverenje na viši nivo.

foto: Promo

Rafting Tarom kreće nekih 20-tak kilometara uzvodno od kampa, traje 4-5 sati, u zavisnosti od toga koje je doba godine i koliko je Tara brza.

April, maj i jun su meseci kada je Tara najbrža i najopasnija zbog snega koji se otapa sa planina i formira prelepe vodopade. Svi na čamcu moraju biti koncentrisani na sam spust i slušati instrukcije skipera, posebno onu „veslaj“. Za vreme spusta u ovom periodu adrenalin je konstantno na maksimumu.

foto: Promo
foto: Promo

Jul, avgust i septembar su opuštenije varijante, manji je nivo vode pa je i reka pitomija. Ovaj deo sezone je pogodan za porodice sa malom decom, pravi odmor za telo i dušu.

Standardni rafting aranžmani mogu se upotpuniti sa hiking turama kroz prašumu Perućicu, jednu od retkih sačuvanih prašuma koja je deo Nacionalnog parka Sutjeska, i kanjoningom na reci Hrčavki.

Pozivamo Vas da zajedno sa nama uživate u druženju i splavarenju rekom Tarom i da uz osvežavajuće iskustvo podignete adrenalin i napunite baterije u izuzetno prijatnom ambijentu Rafting kampa DMD, gde Vas dočekuju ljubazni vlasnici i osoblje uz domaćinski meni i dokazano pozitivnu atmosferu.

( Promo teskt - Foto: Promo )

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...