ŽIVOT PIŠE HORORE: Predstavljamo vam 10 NAJSTRAŠNIJIH FILMOVA koji su inspirisani ISTINITIM DOGAĐAJIMA! (VIDEO)
Foto: Profimedia

da se naježite

ŽIVOT PIŠE HORORE: Predstavljamo vam 10 NAJSTRAŠNIJIH FILMOVA koji su inspirisani ISTINITIM DOGAĐAJIMA! (VIDEO)

Zanimljivosti -

Kada je reč o horor filmovima, a na ekranu se pojavi natpis – prema istinitom događaju, da li se zapitate šta je tačno i koliko verno onome šte se nekada zbilo? Pravo je pitanje koliko takvih filmova znate i da li su vas uplašili zato što su strašni ili zato što u njima postoji trenutak spoznaje da se i vama može dogoditi slično…

Evo našeg izbora od deset najstrašnijih koji u osnovi svog scenarija imaju neki istinit događaj, a na vama je da saznate koji i naravno pokušate da odgonetnete šta vas je u tome i zašto toliko potreslo.

10. Ajkula

Roman Pitera Benčlejaa pretočen je u jedan od onih filmova koji je sasvim promenio svest o opasnostima koje se kriju u morskim dubinama. Ipak, za one koji nisu znali, roman je napisan zahvaljujući istinitom događaju koji se zbio na Long Ajlendu 1965, jednom ribaru, kada je uhvatio veliku belu ajkulu.

9. Isterivač đavola

Smatra se kultnim filmskim klasikom, a zanimljivo je da je istinita priča bila vezana za dečaka Rolanda Doea kojeg su smatrali zaposednutim. Njegov slučaj bio je prijavljen katoličkoj crkvi 1949, kada se očekivalo da se nešto preduzme po pitanju nesrećnog dečaka.

8. Psiho

Obično se kao jedan od nosilaca teškog bremena i veličine žanra navodi Hičkok, ali njegovo remek delo zapravo je film snimljen prema romanu Roberta Bloča, međutim, za one kojima je roman već poznat ostaje misterija ili dilema ko je ili šta inspirisalo Bloča, a postoji odgovor i na to pitanje – u pitanju je serijski ubica Ed Gein.

7. Kad jaganci utihnu

Prethodno već pomenuti serijski ubica iz Viskonsina je bio inspiracija i Tomasu Harisu za njegovo delo. Poznato je da bi zločinac skidao kožu sa svojih žrtava, a pojedini detalji u filmu deo su biografije jednog drugog zločinca – Teda Bandija.

6. Brda imaju oči

Kad film polaže dosta na vizuelno, u prilog mu kao umetničkom ostvarenju ide i priča o kanibalizmu, ali vama kao gledaocu to može biti previše, naročito ukoliko imate osetljiv stomak – scenario baziran na istorijskim činjenicama o postojanju škotskog klana iz 16. veka.

5. Ukleti blizanci

Jedan od najboljih filmova Džeremija Ajronsa, priča o jednojajčanim blizancima Eliotu i Beverliju, koji su zaista postojali i čija su imena bila – Stjuart i Kiril Markus. Baš kao i u filmu razlozi za smrt su bili vezani za prekomernu upotrebu barbiturata, a Kronenberg koji je saznao za ovu priču želeo je da o njoj napravi film, koji je za samo nekolicinu prosečan ili negledljiv dok ga ostatak čovečanstva smatra izuzetnim.

4. Strah u Ulici brestova

Ponovo generacijiski film, stvar prepoznavanja među onima koji su ga gledali i voleli da uz njega strepe. Istina je da je sam film nastao bez ikakvog književnog predloška, kao i da nisu postojali nikakve istorijske činjenice koje su direktno uticale na film, međutim, režiser je jednom prilikom izjavio kako se svojevremeno u L.A. Tajmsu pojavila priča o doseljenicima iz Kambodže koji su umirali kako bi vratili dug svojim košmarima.

3. Teksaški masakr motornom testerom

Jeziv film čija se radnja ne zasniva na istinitim događajima ali je glavni junak svakako karakteristikama blizak onom serijskom ubici koji je od ljudske kože pravio maske za lice. Dakle, ma koliko ovo bizarno zvučalo – život često jeste kompleksniji, strašniji i veći od svakog filma.

2. Zodijak

Ponovo je reč o serijskom ubici, a njegov je život i zlodelo već obrađeno u mnogobrojnim knjigama i u nekoliko filmova. Ipak jedan od najboljih na temu Zodijaka je svakako istoimeni film koji prikazuje inteligentnog zločinca koji ubija tokom ’70-ih u San Francisku, a do danas ostaje nerazrešeno ko je on.

1. Motmanovo proročanstvo

Ovaj američki psihološki horor film govori o vašingtonskom novinaru (Ričard Gir) koji počinje da istražuje niz incidenata vezanih za tajanstveno stvorenje poznato kao Motman. Film je rađen po knjizi Džona Kila, a knjiga je pisana po njegovim istraživanjima ove urbane legende, kao i po svedočenjima meštana iz Zapadne Virdžinije. Podsetimo se, Motman je legendarno stvorenje koje ljudi opisuju kao polu čoveka, polu pticu, tačnije - kao čoveka sa krilima poput onih u slepog miša ili kod moljca i sa crvenim očima.

Kurir.rs/ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track