NOVA OTKRIĆA BRITANSKIH NAUČNIKA: Život je stvoren u sudaru planeta, a evo kada!
Foto: Profimedia

TAJNA VEZA

NOVA OTKRIĆA BRITANSKIH NAUČNIKA: Život je stvoren u sudaru planeta, a evo kada!

Zanimljivosti -

Pre 4.4 milijarde godina Teja je udarila u Zemlju, što je sterilisalo planetu i omogućilo nastanak prvih organizama, tvrde istraživači Univerziteta u Bristolu.

Ima li života u svemiru...
Ima li života u svemiru...foto: Profimedia

Život na Zemlji nastao je 100 miliona godina ranije nego što se dosad mislilo i bio je posledica sudara planete Teja sa našom planetom.

To tvrde britanski istraživači sa Univerziteta u Bristolu.

- Istraživali smo evolutivnu istoriju tražeći zajedničkog pretka svih živih bića i otkrili da je on najverovatnije živeo pre oko 3,9 milijardi godina. Ispitivali smo molekularne podatke 29 gena iz 102 živa organizma i devet fosila. Tu su bile bakterije, jednoćelijski organizmi, biljke i životinje - navodi doktorand Holi Bets u tekstu za Konverzejšn.

PRONAĐEN LED NA MARSU Astronomi su pronašli direktne dokaze postojanja leda koji je nastao od tekuće vode na površini Meseca, navodi se u zvaničnom glasilu Američke akademije nauka. To bi, kako navodi Gardijan, jednog dana moglo da posluži kao izvor vode za moguće buduće posetioce sa Zemlje ili za eventualno formiranje kolonije na Mesecu. Led je, inače, otkriven na južnom i severnom polu Meseca, u delovima koji su uglavnom zaštićeni od direktne sunčeve svetlosti.

Kako kaže, postoji pretpostavka da je stvaranje života posledica sudara planeta koji se dogodio pre oko 4.4 milijarde godina.

Tada je, objašnjava, u Zemlju udarila planeta Teja, koja je sterilisala našu planetu, a njen deo je najverovatnije nastavio da kruži i od njega je formiran Mesec, piše Dejli mejl. Ta sterilizacija planete, koja u tom trenutku nije bila potpuno formirana, omogućila je nastanak života.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track