KADA NE ZNATE KAKO DA REŠITE SVOJE PROBLEME: Poslušajte 10 mudrih saveta Dalaj Lame za bolji ŽIVOT!
Foto: Profimedia

PROMENITE SE NA BOLJE

KADA NE ZNATE KAKO DA REŠITE SVOJE PROBLEME: Poslušajte 10 mudrih saveta Dalaj Lame za bolji ŽIVOT!

Zanimljivosti -

Kada imate neki nemir i ne znate kako da rešite svoje probleme, pročitajte 10 saveta Dalaj Lame koji će vam pomoći da se trgnete i počnete lepo da živite.

1. Ako želimo da prenesemo znanje, najpre moramo da prestanemo da štetimo drugima

Tako se štitimo od problema jer sebi najviše štetimo kad uzrokujemo patnju drugima. Ako vam je teško da pomažete drugima, doživite to kao inteligentan egoista. Pomaganje stvara dobre odnose i okolnosti koje će kasnije koristiti i vama.

2. Barem jednom godišnje posetite mesto koje ne poznajete

Zašto? Upoznavanje novih mesta i ljudi obogaćuje život. Lepe trenutke pamtimo ceo život.

foto: Profimedia

3. Otkaz može biti dobra prilika za promenu

Kada izgubimo radno mesto, osećamo se obeshrabreno, bez volje, paralisano. Često mislimo – situacija je beznadežna, šta da radim? Ipak, gubitak posla dobra je prilika za promene i treba je doživeti kao izazov. To je pozitivan pristup, koji naravno nije lak.

4. Radujmo se uspesima onih koje volimo

Veselite se uspesima i onih koje ne poštujete previše – ako imaju korist za celu zajednicu. Za uspeh su često potrebni napori i sposobnosti mnogih ljudi.

5. Za trajnu sreću treba prihvatiti da je patnja deo života

Prema budističkim verovanjima, patnja ne sme da dovede do pesimizma i očaja. Patnja nam pomaže da utvrdimo stvarne uzroke naše nesreće.

foto: Profimedia

6. Čak i ako niste vernik, budite svesni da se nesreća koja vas je zadesila (koliko god strašna bila) ne događa samo vama

Ako ne verujete ni u šta, pokušajte da pronađete svetlo nad bolnim tačkama koje će ublažiti vašu bol i osetićete veliko olakšanje.

7. Ako imate problema, pokušajte sve što je u vašoj moći da ih rešite

Ako su problemi nepremostivi, pomislite na svoje postupke u ovom ili prošlom životu koji su ih delom prouzrokovali. To će vam doneti malo mira i spokojnosti. Inače će vam se briga, bol i patnja činiti besmislenim.

8. Ako vežbate dobrotu i toleranciju, pronaći ćete više mira

Ne morate da kupite nov nameštaj za kuću ili da se preselite u novi stan. Vaš komšija je možda bučan i težak, ali dokle god su vam srce i um mirni, ni takve komšije vam neće smetati. Ako se generalno brzo ljutite, nećete biti srećni ni kada vas posete prijatelji. Ako ste mirni i opušteni, ne smeta vam ni najmanji detalj.

foto: Profimedia

9. U ishrani, oblačenju i opremi stana budite umereni

Ljudski život je ograničen, tako je i količina toga što možemo imati u vlasti ograničena. Zato budite od početka zadovoljni.

10. Trajna sreća leži u duhovnom razvoju

Postoje dva načina za traženje sreće. Prvi je spoljašnji. Bolji stan, odeća i bolji prijatelji. Drugi je skriven u duhovnom razvoju koji donosi unutrašnju sreću. Trajnu sreću donosi samo drugi način.

Kurir.rs/Aura.ba, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track