SPREMITE SE ZA VELIKI BOŽIĆNI POST: Nije važno samo šta JEDETE! Evo kako da ne GREŠITE i ispoštujete sve običaje kako dolikuje! Ovo obavezno MORATE DA ZNATE!
Foto: Marina Lopičić

U SUSRET NAJRADOSNIJEM HRIŠĆANSKOM PRAZNIKU

SPREMITE SE ZA VELIKI BOŽIĆNI POST: Nije važno samo šta JEDETE! Evo kako da ne GREŠITE i ispoštujete sve običaje kako dolikuje! Ovo obavezno MORATE DA ZNATE!

Zanimljivosti -

Mnogi možda ne znaju, ali Božićni post čak nije obavezan za sve hrišćane i stvar je slobodne volje, što je takođe posledica odluke Svehrišćanskog sabora iz 1166. godine

Pravoslavni vernici u sredu, 28. novembra, započinju Božićni post koji će trajati tačno 40 dana i kojim se pripremaju za najrodsniji hrišćanski praznik - rođene Isusa Hrista (Božić).

foto: Profimedia

Božićni post zvanično počinje 28. novembra i trajaće do 7. januara. 2019. godine.

Prema hrišćanskom učenju, Božićni post je uveden po uzoru na Isusa Hrista koji je navodno 40 dana proveo u pustinji u postu i molitvi. Zanimljivo je da Božićni post nije oduvek trajao 40 dana. Ova odluka doneta je na Svehrišćanskom saboru 1166. godine, do kada je Božićni post trajao svega sedam dana.

Na istom saboru ustanovljena je i mogućnost takozvanog "malog posta" od samo sedam dana koji primenjuju oni hrišćani koji iz bilo kog razloga, na primer zdravstvenog, nisu u mogućnosti da potpuno poštuju svih 40 dana.

Mnogi možda ne znaju, ali post čak nije obavezan za sve hrišćane i stvar je slobodne volje, što je takođe posledica odluke Sabora iz 1166.

Crkva je u obavezi da na Božić da pričest i onim hrišćanima koji se iz bilo kog razloga nisu pridržavali posta.

Pravoslavni hrišćani svojom slobodnom voljom odlučuju da li će ostvariti podvig čija je svrha pročišćenje duše i tela koji se postiže uzdržavanjem od određene mrsne hrane, loših misli i loših dela.

Nemojte pogrešiti! Ovo obavezno morate da znate - za razliku od telesnog posta, koji nije obavezan, u ovom periodu od 40 dana je duhovni post i te kako bitan, a po mišljenju mnogih pravoslavnih veroučitelja čak i važniji!

foto: Profimedia

U Božićnom postu strogo se posti u ponedeljak, sredu i petak. Utorkom i četvrtkom razrešava se zejtin i vino, a subotom i nedeljom i riba. Na Vavedenje uvek se razrešava riba.

Od 20. do 24. decembra post postaje strožiji i nema razrešenja na ribu. Najstroži post je 24. decembra, uoči Božića, na Badnji dan.

U nekim delovima Vojvodine postoji praksa da se Božićni post otpočne na vodi prve nedelje, da se zatim ode na pričešće, pa uobičajeno nastavi sa postom.

Kurir.rs/Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track