ISPOD JASTUKA PRED SPAVANJE U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI OBAVEZNO STAVITE ŠPIL KARATA: Ako ujutro izvučete HERC, evo šta vas čeka u 2019. godini
Foto: Profimedia

Verovanje

ISPOD JASTUKA PRED SPAVANJE U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI OBAVEZNO STAVITE ŠPIL KARATA: Ako ujutro izvučete HERC, evo šta vas čeka u 2019. godini

Zanimljivosti -

Nova godina je vreme kada se podvlače crte, smišljaju planovi i želje i planira se kako se okreće novi list. Jedna od klasičnih novogodišnjih želja je "puno uspeha", a naš narod vekovima ima nekoliko običaja koji, kažu, garantuju uspeh u predstojećem periodu.

Puno ljubavi, dobar posao, dobro zdravlje - to svi želimo i sebi i svojim bližnjima. A kako biste povećali šanse da se to zaista i desi, pokušajte da ispratite ove vekovne narodne tradicije - ništa ne košta, a može da pomogne.

Stavite sve na papir

Tradicija nalaže da na 12 komada papira zapišete 12 svojih želja. Ostavite ih ispod jastuka i nakon slavlja prespavajte na njima. Ujutro, 1. januara, čim se probudite, zavucite ruku pod jastuk i izvucite tri papira. Prema narodnom predanju, to su tri želje koje će vam se u narednoj godini i ostvariti.

Ispod jastuka ide špil karata

Ako i dalje niste našli svoju srodnu dušu i silno želite da je baš ova godina ta kada će se to dogoditi, postoji narodni običaj vezan i za to! Kao i u prethodnom primeru, i ovde 31. decembra pod jastuk treba da stavite nešto - ali ne želje, već četiri kralja iz špila karata. Kada se prvog januara probudite, zavucite ruku pod jastuk i izvucite jednog koji će vam, prema predanju, biti suđenik.

PIK - Ako ste izvukli ovog kralja, to znači da će vaša ljubav biti starija od vas.

foto: Profimedia

TREF - Ovaj kralj označava osobu koja je iza sebe već imala brak.

HERC - Ako ste izvukli ovu kartu, vaša druga polovina je mlada osoba.

foto: Profimedia

KARO - Ovo znači da srodnu dušu već poznajete, odnosno da ćete je pronaći u vašem uskom krugu prijatelja.

foto: Profimedia

I za novac

Ako želite više novca u novoj godini, 31. decembra napunite sve novčanike u kući ali i sve predmete gde držite pare - čak i stare novčanike koje čuvate a ne koristite. Frižider takođe napunite i to više nego što biste inače jer to znači da vam naredne godine baš ništa neće usfaliti.

Zabranjeno bacanje

Prvog januara strogo je zabranjeno bilo šta baciti i izneti iz kuće - to uključuje i mrvice sa stolnjaka, a sve kako bismo izbegli nestašicu i nemaštinu u narednoj godini.

Zdravlje Narodno verovanje kaže da u novogodišnjoj noći žene do 12 sati treba da budu ogrnute šalovima koje će skinuti u ponoć. Skidanjem šala simbolizuje se i ostavljanje svih bolesti i loših stvari u staroj godini.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/Žena/Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track