KURIR U SEGEDINU: Beli lav poklon BG uživa  Zoo-vrtu raju za ŽIVOTINJE! Dobro smo ga udomili! Odrasli i deca uživaju u akvapolisu! (VIDEO)
Foto: J. R.

IDEALNO MESTO

KURIR U SEGEDINU: Beli lav poklon BG uživa Zoo-vrtu raju za ŽIVOTINJE! Dobro smo ga udomili! Odrasli i deca uživaju u akvapolisu! (VIDEO)

Zanimljivosti -

U redakciju stiže vest da je beogradski zoo-vrt dobio prve mladunce belog lava. Nije trebalo mnogo vremena da se s pokojnim Vukom Bojovićem, tadašnjim direktorom "Beo zoo-vrta", dogovorimo da ih posetimo i poželimo dobrodošlicu prvim malim belim lavovima, ali i o tome obavestimo širu javnost. Bili su to prve bebe belih lavova u Evropi, ako se dobro sećam.

Ulazim u prostoriju zoološkog vrta, na stolu u kartonskoj kutiji nešto ciči. Zvukovi koji se čuju ni nalik mjaukanju, što se, nekako, očekuje jer je reč o divljim mačkama.

Prilazim i na prvi pogled se zaljubljujem u mala bića bele boje. Nekako sama ruka kreće da ih pomiluje i, na sopstveno iznenađenje, imam osećaj da milujem jagnje, a ne bebu belog lava.

mladunci belog lava
mladunci belog lavafoto: J. R.

Divna uspomena od pre deset godina vratila se na trenutak u potpunosti u Segedinu, u Mađarskoj, kad sam u njihovom zoološkom vrtu ugledala prelepog odraslog belog lava i čula od vodiča da je jedan od para koji imaju poklon beogradskog zoološkog vrta.

foto: Jelena Rafailović Kurir

Kroz glavu mi je prošlo - da kojim slučajem baš ovaj beli lav nije ono mladunče kome sam među prvima poželela dobrodošlicu na svet tog hladnog januarskog jutra 2009. godine?

Nisam mogla da ne primetim koliko mu je u segedinskom vrtu lepo... Ima ogroman prostor. Izgleda zadovoljno dok leškari sunčajući se na travi. Dobro smo ga udomili, zaključujem.

Nedaleko od lava tri mala merkata odmeravaju snage. Čuju se čudni zvuci s vrha blatnjavog brdašceta punog rupa. Nešto kasnije, postaje sasvim jasno da taj zvuk ispušta jedan od roditelja mladunaca, koje neprestano gleda u sve strane oko sebe. I postaje sasvim jasno da su to signali za razigranu skupinu i da na taj način znaju da li im preti opasnost ili ne.

Bengalski tigar
Bengalski tigarfoto: J. R.

Tu je i par prelepih bengalskih tigrova. Delovali su prilično nervozno, praveći krugove po već dobro utapabanoj stazi svog prostora.

Inače, zoološki vrt u Segedinu prostire se na 45 hektara zemljišta pod šumom. Po onome što sam mogla da vidim, predstavlja pravi raj za životinje. Malo je nezgodan za posetioce jer se desi da se životinje na tom velikom prostoru udalje pa treba biti strpljiv i čekati da se približe, ali za njih je ovo, čini se, idealno mesto.

Crvene pande
Crvene pande foto: J. R.

Crvena panda i papagaji

U ovom vrtu žive i na desetine vrsta patuljastih majmuna i svi potiču iz Južne Amerike.

- Među njima je crvena panda, koje nema u svim zoo-vrtovima. Prošle godine smo imali situaciju da je par crvenih pandi iskoristio sneg da pobegne iz svog prostora. Naime, sneg je svojom težinom oborio grane drveća, te su oni to iskoristili i izašli. Nakon toga mužjak je pobegao van ograde vrta, ali je brzo vraćen, dok se ženka mesec dana skrivala unutar ograde vrta - rekao nam je vodič Robert Turi i dodao da imaju i veliki broj papagaja, koji takođe privlače veliku pažnju posetilaca.

žirafe vole šargarepu
žirafe vole šargarepufoto: J. R.

Kako je rekao posebna atrakcija vrta su tri žirafe, koje posetioci mogu da hrane šargarepom.

Azijski slon s trenerom
Azijski slon s treneromfoto: J. R.

- Ali ipak se najduže zadrže kod azijskih slonova, s kojima treneri svakodnevno rade. Treniraju ih da sami podignu nogu kako bi veterinari i treneri mogli da im prekontrolišu nokte i sve što treba redovno proveravati kako njihovo zdravstveno stanje ne bi bilo ugroženo - kaže naš sagovornik.

lešinar žrtva krijumčara
lešinar žrtva krijumčara foto: J. R.

Lajoš Enderdi iz zoo-vrta u Segedinu objašnjava nam da su kod njih smešeteni i lešinari koje je pogranična policija oduzela prilikom krijumčarenja.

- Inače, sve životinje koje se oduzmu od krijumčara udomljavaju se u našem vrtu - kaže Lajoš.

Prema njegovim rečima, pre nekoliko godina u tom vrtu je živela i roda koja je prelazila ulicu na zeleno svetlo.

- Obilazila je prodavnice i dobijala hranu. Da prelazi ulicu isključivo na zeleno svetlo, primetili su vozači - navodi naš sagovornik kroz osmeh.

lekovita voda
lekovita vodafoto: J. R.

Akvapolis

Segedin je omiljena destinacija Srba za šoping, ali kad ste već u ovom gradu nemojte propustiti zoološki vrt, ali ni Akvapolis, koji se može pohvaliti jednim od najvećih tobogana u Evropi. Pored tobogana, tu su i bazeni s lekovitom vodom, pa dok se deca oprobavaju na različitim toboganima, roditelji mogu da uživaju u vodi koja sadrži 23 minerala.

- Voda je topla i odlična je za reumatske bolesti, ortopedske povrede, kožne bolesti, ali dolaze i oni koji imaju ginekološke probleme - kaže Karmen Kanjo, menadžer hotela "Hunguest" u Akvapolisu.

katedrala Segedin
katedrala Segedinfoto: J. R.

I na samom kraju, kao nešto što treba zaista videti u Segedinu je i Zavetna katedrala. Prelepa građevina, na čiju su se izgradnju zavetovali oni koji su preživeli veliku poplavu davne 1879. godine. Danas ona podseća na dan kada se Tisa izlila i skoro uništila ceo grad i odnela 60.000 života!

Gradnja katedrale počela je između dva rata i najviša je građevina u Segedinu. Nalazi se na Dom trgu, a unutar crkve su najveće orgulje u Evropi s neverovatnih 9.740 svirala. Njena unutrašnjost nikoga nije ostavila ravnodušnim, ako je posetite biće vam jasno zašto.

unutrašnjost katedrale
unutrašnjost katedralefoto: J. R.

Nobelovac, pronalazač i šmeker Otkrio vitamin C i više puta se ženio

U Segedinu je podignut i spomenik nobelovcu Albertu Sent-Đerđu, koji je bio mađarski fiziolog i biohemičar. Nobelovu nagradu dobio je za otkriće vitamina C i njegovo izolovanje. Vitamin je otkrio u paprici, a spomenik mu je podignut ispred zgrade rektorata, koja koristi termalne vode za zagrevanje.

tobogani akvapolis
tobogani akvapolisfoto: J. R.

Kupalište Akvapolis Najduži tobogan u Evropi Kupalište Akvapolis poznato je po termalnoj i lekovitoj vodi, ali i po toboganima. Ima ih ukupno 13, od toga je devet u unutrašnjem delu a četiri su na otvorenom. Među njima je i najduži u Evropi, dugačak preko 200 metara, do kog se dolazi liftom jer je visina s koje se korisnici spuštaju 30 metara.

(Kurir.rs/Jelena Rafailović/foto: Jelena Rafailović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track