ZAŠTITA OD UV ZRAČENJA: Sunčane naočare imaju rok trajanja, a evo kada treba da prestanete da ih nosite!
Foto: Shutterstock

ČUVAJTE OČI

ZAŠTITA OD UV ZRAČENJA: Sunčane naočare imaju rok trajanja, a evo kada treba da prestanete da ih nosite!

Zanimljivosti -

Važno Prema najnovijem istraživanju, potrebno ih je zameniti novim na svake
dve godine, kako bismo sačuvali vid

Brazilski naučnici sa Univerziteta Sao Paulo otkrili su da nakon dve godine korišćenja sunčanih naočara, stakla izgube prvobitnu zaštitu od UV zraka i oko više nije zaštićeno od sunca.

Oštećuje se sočivo

Za vreme nošenja naočara sunčevi zraci postepeno oštećuju sočiva ili stakla sve dok zaštita od UV zraka potpuno ne nestane. Smatra se da je prosečno trajanje zaštite od sunca dve godine. Zato, na svake dve godine treba menjati sunčane naočare ili barem stakla.

foto: Shutterstock

Nošenje sunčanih naočara bez UV zaštite opasno je jednako kao i da ne nosite naočare. To se događa zato što se zenice oka pod zatamnjenim staklima šire i sunčevi zraci prodiru lako u oko.

Posledice koje UV zraci mogu prouzrokovati su alergijski solarni konjunktivitis, upala rožnjače, kao i oštećenje žute pege, koja je odgovorna za centralni vid oka.

Obavezno zaštitite oči

Sunce takođe doprinosi razvoju katarakte, stoga se nošenjem sunčanih naočara sa UVA i UVB zaštitom može usporiti pojava katarakte. Takođe, sunčane naočare treba da nose i deca i starije osobe, zato što su njihove oči osetljive na oštećenja koja izazivaju UV zraci.

Najbolji primer negativnog dejstva sunčevih zraka na oči ima Indija, koja ima najveći broj slepih osoba u svetu, upravo zbog izlaganja očiju štetnom delovanju UV zraka bez ikakve zaštite.

Ne zaboravite

DECI SU NAOČARE NAJPOTREBNIJE

foto: Shutterstock

Mališanima je, baš kao i odraslima, neophodna zaštita od sunca, naročito ako uzmemo u obzir da oni provode mnogo više vremena na otvorenom od odraslih. Utraljubičasto zračenje uzrokuje brojne probleme vida, te je potrebno zaštititi ne samo oko već i osetljivu kožu oko oka.

Kurir.rs, Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track