Najnovije vesti

STUDENTKINJA ODBRANILA DIPLOMSKI U DONJEM VEŠU: Svi ostali u ŠOKU kada je počela da se skida na fakultetu, a za to ima POSEBAN RAZLOG! (VIDEO)
Foto: PrintSreen/YouTube

DOKAZALA SVOJE

STUDENTKINJA ODBRANILA DIPLOMSKI U DONJEM VEŠU: Svi ostali u ŠOKU kada je počela da se skida na fakultetu, a za to ima POSEBAN RAZLOG! (VIDEO)

Zanimljivosti

Škole u Sjedinjenim američkim državama po zakonu imaju pravo da zahtevaju određeni način odevanja, a mnogi smatraju da se time posebno diskriminišu žene i jačaju stereotipi.

Na Univerzitetu u Njujorku, studentkinja Letiša Čajje odbranila diplomski rad u donjem vešu u nameri da oštro protestuje jer se neko žalio što nosi šorts.

"Studentkinje su odavno na meti, jer mi u Americi imamo dosta ograničenja o tome šta je prihvatljivo da žena odeva. I otud pravila kako da se oblače i ponašaju", objašnjava Ejdrijen Dikson sa Univerziteta u Ilinoisu.

Studentkinja Kornela Letiša Čaj je pokrenula javnu debatu kada je uživo na Fejsbuku prenosila svoj protest.

"Molim vas da mi se pridružite, jer ova stvar pogađa našu ličnost i pogađa pravo u srce. Ja sam više nego samo jedna Azijatkinja. Ja sam više nego samo jedna žena", rekla je studentkinja Letiša Čaj pre nego što se skinula i počela odbranu diplomskog.

Čaj je studentkinja sa razmene iz Koreje i smatra da se ženama određuje kako da se oblače da bi zadovoljile muškarce. Džo Paleti, stručnjak za odevanje, kaže da je ovde problem nije toliko u razlici među polovima, nego u stilu odevanja.

"Mislim da su njeni stavovi privatni i uski. I muškarce kritikuju zbog frizura, farmerki. I mnogo toga ima veze sa rasom", dodaje Paleti.

Ono na šta Čaj pokušava da ukaže je samo deo polemike u celom svetu. U decembru 2011, dve žene u Johanesburgu u Južnoafričkoj Republici su napadnute jer su nosile mini suknje. Nekoliko meseci kasnije, stotine Južnoafrikanaca učestovalo je u protestnoj šetnji u mini suknjama protiv seksualnog uznemiravanja.

"Muškarci se oblače kako hoće, nekad idu bez majica sa svojim ogromnim stomačinama, ili u kratkim pantalonama. Niko ih ne maltretira, niko im ne naređuje šta treba da obuku. Treba da poštuju ženska prava, jer ženska prava su ljudska prava", kazala je Lulu Singvana, južnoafrička ministarka za žene, decu i posebne potrebe.

Mnogi koji su gledali prenos odbrane teze Letiše Čai u donjem vešu, misle da je preterala, drugi smatraju da je to ipak način da se skrene pažnja. Stručnjaci za obrazovanje, ali i za biznis ipak skreću pažnju da treba da budete odeveni kao profesonalac I da to nosi poruku u vašoj moći I autoritetu I kredibilitetu, Drugim rečima, ne može sve uvek da se nosi.

foto: Printscreen/Youtube

Kurir.rs/N1, Foto: Printscreen/Youtube

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...