MUZIKA LEČI NESANICU: Spavaćete mirno i čvrsto ako budete slušali ove 4 PESME! Ujutru ćete biti kao NOVI!
Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE

MUZIKA LEČI NESANICU: Spavaćete mirno i čvrsto ako budete slušali ove 4 PESME! Ujutru ćete biti kao NOVI!

Zanimljivosti -

Dokazano je da muzika utiče na naše emocije, zbog čega nas može i rasplakati i nasejati, ali nas može i uspavati. Naime, nedavno je objavljeno novo istraživanje naučnika i lekara iz Hong Konga koji se bave snom i spavanjem - a pokazalo je da su učesnici studije koji su tri godine svako veče slušali muziku 30-45 minuta pre spavanja, brže zaspali, dublje spavali i osećali se bolje sledećeg jutra.

Pesme koje su slušali su izabrane po tempu, a imale su između 60 i 80 "bitova" ili udara u minuti - a u istom ritmu otprilike lupa i naše srce dok tonemo u san.

Time su naučnici potvrdili da možemo doslovno da navedemo telo da se opusti, sinhronizujući otkucaje srca uz laganiju muziku. Tako slušanje muzike postaje oblik meditacije, jer se zbog zvukova iz okoline usporavaju otkucaji srca, snižava krvni pritisak i smanjuje anksioznost.

foto: Profimedia

Nakon što su dokazali vezu između bitova u muzici i rada srca, lekari za probleme spavanja započeli su i saradnju sa muzičarima, kako bi im oni pomogli u istraživanju stvarajući muziku koja je kasnije nazvana "najhladnijom muzikom ikada". Tako je još 2011. engleski trio muzičara "Marconi Union" radio s Britanskom akademijom zvučne terapije na stvaranju osmominutnog instrumentalnog zapisa nazvanog „Weightless“, osmišljenog da slušaoca 'navede' na opuštanje uz proverene zvukove i uz tempo koji će smanjiti otkucaje srca.

A koliko muzika utiče na anksioznost pokazuje i jedna nedavna studija u kojoj se kod učesnika koji su rešavali teške zagonetke dok su slušali razne vrste muzike pokazalo opadanje anksioznosti za neverovatnih 65 posto (a samim tim i poboljšanje njihovih performansi).

A ako želite da brže i bolje spavate, klonite se te pesme i pokušajte sa ovim spiskom:

• “Clair de Lune” Klod Debisi

• “Canzonetta Sul-aria” Mocart

• “Nocturne in E flat Major Op.9 No.2” Šopen

• “The Boxer” Sajmon i Grafankl

foto: Profimedia

Kurir.rs/Reader's Digest/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track