Najnovije vesti

DA LI ZNATE ŠTA PREDSTAVLJAJU OVE OZNAKE NA PASTI ZA ZUBE? Važno je, a mnogi GREŠE!
Foto: Profimedia

PRAVO ZNAČENJE

DA LI ZNATE ŠTA PREDSTAVLJAJU OVE OZNAKE NA PASTI ZA ZUBE? Važno je, a mnogi GREŠE!

Zanimljivosti

Svaka pasta za zube na ambalaži ima oznaku u različitoj boji. Dugo se verovalo da one označavaju da li je sastav prirodnog porekla ili većinom hemikalija, a ovo je prava istina. 

Mnogi ni ne znaju da na pasti za zube postoje oznake. One su na samom dnu pakovanja, u različitim bojama, a internetom se proširilo verovanje da to označava sastav paste.

Evo šta zapravo znače te boje:

  • crna oznaka - pasta za zube sadrži samo hemikalije
  • crvena oznaka - pasta za zube je kombinacija hemijskih i prirodnih materija 
  • plava oznaka - znak je da pasta za zube sadrži prirodne materije i lekove
  • zelena oznaka - pasta za zube je potpuno organska.
foto: Shutterstock

Međutim, ovo verovanje ipak nije tačno.

Andrijana Kovačić, dr dent. med. spec. ortodoncije objasnila je šta to zaista znači:

- Na internetu se mogu pronaći članci u kojima svaka boja označava drugačiji hemijski sastav proizvoda, pa se tvrdi da su zelena prirodni sastojci paste za zube, crvena prirodni i hemijski sastojci u određenoj razmeri, plava hemijski sastojci i lekovi, a crna u potpunosti hemijski sastav, ali valja znati da takve oznake (kvadratići) stoje i na šamponima, kremama, kutijama. Ovaj tip oznaka na ambalažama proizvoda pakovanih u tube služe kako bi optički čitač znao gde je kraj ambalaže, tj. gde je kraj količine, odnosno kada je tuba spremna za rezanje i zatvaranje - dakle nemaju veze sa sastavom proizvoda. A boja kojom su otisnute te oznake isključivo je jedna od boja koje se koriste u samom vizualu ambalaže (tube) i koja mora biti u kontrastu s podlogom na kojoj je otisnuta kako bi bila vidljiva mašinama.

foto: Profimedia

Ipak, svaka pasta za zube na ambalaži ima sastav pa ga svakako možete pročitati. Važno je prati zube dva puta dnevno svaki dan, a osim paste za zube, važan je i način pranja zuba jer jedino tako mehanički i pravilno uklanjate naslage hrane sa zuba.

Pasta za zube najčešće ima tri 'trake' - crvenu, plavu ili zelenu i belu. Svaka 'traka' na pasti za zube ima različite sastojke, kao i drugačije dejstvo, a evo šta one znače: 

Fluorid (beli deo) je najvredniji i najvažniji sastojak u pasti za zube. Sadrži supstance uz pomoć kojih se zubi izbeljuju, a još je važnije da štiti vaše zube od karijesa. Plavi (ili zeleni) gel ima antimikrobno dejstvo, osvežava vaš dah i štiti unutrašnjost usta od bakterija. Crveni gel je dodat kasnije i sadrži neke od ključnih elemenata za zdrave desni.

foto: profimedia

Kurir.rs/24sata.hr/Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...