NAUČITE DA UŽIVATE U VINU! Evo koja vrsta ide najbolje uz LAGANU, začinjenu, ali i SLATKU HRANU!
Foto: Profimedia

Živeli

NAUČITE DA UŽIVATE U VINU! Evo koja vrsta ide najbolje uz LAGANU, začinjenu, ali i SLATKU HRANU!

Zanimljivosti -

Ako spadate u grupu onih koji nikad nisu sigurni koje vino da posluže uz neko jelo, na pravom ste mestu!

Jedna od najvažnijih stvari koju treba da zapamtite jeste da ne morate biti stručnjak da biste uživali u ovom piću. Poznavaoci dobre kapljice kažu da je stvar sasvim prosta - belo vino ide uz belo meso, crno uz crveno. Iako ovo pravilo ne važi za baš sve sorte i varijacije koje postoje, ipak je dobar pokazatelj nepogrešivog izbora.

Lagano vino - lagana hrana

Ako jedete salate, uz njih nemojte konzumirati crno vino, jer će njegov ukus potpuno potisnuti ukus salate. Takođe, ako jedete hranu punu proteina, kao što su špagete bolonjeze, nije preporučljivo da pijete belo vino.Spojte regije Izaberite vino koje dolazi iz istog područja kao i hrana. Na primer, ako jedete picu, probajte neko dobro italijansko vino.

foto: Profimedia

Koje ide uz začinjenu hranu

Ako jedete dobro začinjenu večeru, uz nju nemojte naručivati kaberne sovinjon, jer će toplota alkohola i nota hrasta u njemu definitivno pojačati začine koje jedete. Umesto toga, uz hranu punu začina pijte vino koje je malkice slatko. Jezik će vam biti zahvalan.

Vino mora biti slađe od hrane

Što je hrana slađa, teže ćete osetiti ukus vina. Tamna gorka čokolada zbog toga ide dobro uz slatka vina. S druge strane, slatka čokolada utiče na nepce, pa će vino u ustima ostavljati gorak ukus.

Ako ide uz grožđe, ide i uz vino

Ako znate da određena vrsta sira ide dobro uz sveže voće, logično je da će ići dobro i s vinom koje ima jaku voćnu notu.

Kad izabrati roze

Ovo je dobar kompromis za ljubitelje crnog vina koji ne vole belo. Ovu vrstu vina možete piti i dok jedete suši.

foto: Shutterstock

Kurir.rs, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track