BIRAJ IZMEĐU KARIJERE I MENE: Nasilni muž je ovoj SLAVNOJ ženi postavio ultimatum koji joj je zauvek promenio ŽIVOT!
Foto: Profimedia

ŽIVOTNA PRIČA

BIRAJ IZMEĐU KARIJERE I MENE: Nasilni muž je ovoj SLAVNOJ ženi postavio ultimatum koji joj je zauvek promenio ŽIVOT!

Zanimljivosti -

Šikinja Gonzaga, slavna brazilska kompozitorka, pijanistkinja i dirigentkinja rođena je 1847. godine u Brazilu.

Njena majka Marija Rosa de Lima bila je siromašna čerka ropkinje, a njen otac Žose Neves Gonzaga plemić iz bogate porodice koja se protivila njegovoj ljubavi s Marijom. Malena Šikinja rodila se kao vanbračno dete, ali Žose se otrgnuo pritisku, priznao ćerku i oženio Mariju.

Otac je Šikinju odmalena počeo da sprema za brak jer je smatrao kako je to jedini način da joj osigura uspešnu budućnost u višem sloju društva, a kako bi dospela u te krugove morala je biti vrlo obrazovana. Učila je da čita i piše, imala časove matematike, ali najviše je volela klavir. Već sa 11 godina iskomponovala je svoje prvo delo (Cancao dos Pastores).

Imala je samo 16 godina kada joj je 1863. otac dogovorio brak s Žasintom Rebeirom, a ona nije imala izbora. U to vreme, svako protivljenje roditeljima i njihovoj volji završavalo bi slanjem mladih devojaka u popravni dom ili samostan. Sa 17 godina rodila je sina, godinu dana kasnije stigla je ćerka, a drugog sina Hilarija rodila je 1867. godine.

Njen brak bio je težak i mučan jer je bila izložena fizičkom i psihičkom zlostavljanju. Utehu je pronalazila u svojoj deci i muzici koju je i dalje vredno stvarala. Međutim, muž se nije slagao s njenom željom da ostvari karijeru, a onda joj je postavio i ultimatum. Rekao joj je da odabere između njega ili karijere, na što mu je ona odgovorila: "Gospodine, moj mužu, ja ne razumem život bez harmonije."

Ona je tada donela odluku koja je šokirala njenu porodicu, a to je razvod. Na kraju je povela sa sobom samo jedno, najstarije dete. Ignorisala je kritike društva koje ju je osuđivalo jer odgaja dete bez muža. Korak po korak, njeno ime postajalo je sve jače na muzičkoj sceni jer ju je umetnička zajednica odmah prihvatila. Prvi veći uspjeh doživjela je 1877. godine.

Postala je prvia pijanistkinja u tradicionalnom brazilskom žanru koji se zove "choro", a istorija je pamti i kao prvu ženu dirigenta u Brazilu. Svoj trag ostavila je i u brojnim društvenim pokretima pa se tako borila za ukidanje ropstva i ženska prava. Umrla je 1936. u 88. godini života, a na dan njenog rođenja sada se u Brazilu obeležava Nacionalni dan popularne brazilske muzike.

Kurir.rs/K.Đ/Zadovoljna.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track