Najnovije vesti

PROBUDILI STE SE USRED NOĆI I NEMA ŠANSE DA ZASPITE? Doktor otkriva šta će vam sigurno pomoći! Alkohol i hrana nisu OPCIJA
Foto: Profimedia

SAVET

PROBUDILI STE SE USRED NOĆI I NEMA ŠANSE DA ZASPITE? Doktor otkriva šta će vam sigurno pomoći! Alkohol i hrana nisu OPCIJA

Zanimljivosti

Sigurno ste se nekad probudili usred noći bez ikakvog posebnog razloga i niste mogli ponovno da zaspite. Šta učiniti u takvim situacijama?

Odgovor na to pitanje dao je doktor Robert Rontri koji tvrdi da bi bilo najbolje da ostanete budni, koliko god bilo kasno. On je objasnio zbog čega je gore siliti se da ponovno utonete u san i šta bi trebalo uraditi umesto toga.

foto: Profimedia

Nemojte dugo ostajati u krevetu

Buđenje usred noći posebno se dešava ljudima koji su pod stresom, one koji razmišljaju o nedovršenom poslu, odgovornostima i problemima.

"Ako se budite i razmišljate o svim stvarima koje niste tog dana obavili, to je znak da ste otišli na spavanje s puno neprocesuiranih informacija. Ostanak u krevetu, zatvaranje očiju i opsednutost pitanjem zašto ne možete spavati neće oterati te misli. Umesto toga, treba odvratiti um", savetuje doktor.

Ako duže od 30 minuta ležite u krevetu, a niste uspeli da zaspite, doktor tvrdi da bi trebalo ustati.

foto: Profimedia

Šta raditi umesto spavanja?

Rontri predlaže bilo kakvu aktivnost koja vas opušta, toplu kupku s uljem lavande, slušanje muzike ili meditacije. Kuckanje na telefonu vam definitivno neće pomoći, baš kao ni kasnonoćni zalogaj, alkohol, vežbanje ili obavljanje poslovnih zadataka. Ovo ne znači da bi trebalo odustati od spavanja te noći, već da će vam ustajanje iz kreveta i smirivanje verovatnije olakšati povratak u san.

Prizovite bolji san

Uz neke preventivne mere možete izbeći buđenje usred noći. Prvenstveno se pridržavajte istog vremena spavanja i buđenja kako biste pomogli svom unutrašnjem satu. Ljudi koji to čine imaju manje problema s uspavljivanjem nakon buđenja.

Stručnjaci preporučuju i da pre spavanja popijete magnezijum suplemente koji pomažu u održavanju zdravih nivoa hormona stresa hortizola i smiruju preaktivan um.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/K.Đ/MindBodyGreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...