Najnovije vesti

PRVI PUT OD 1944. GODINE DESIĆE SE MISTIČAN FENOMEN: U subotu UVEČE dobro pogledajte u NEBO jer ovo se ne viđa svaki dan
Foto: Profimedia

noć sa 31. oktobra na 1. novembra

PRVI PUT OD 1944. GODINE DESIĆE SE MISTIČAN FENOMEN: U subotu UVEČE dobro pogledajte u NEBO jer ovo se ne viđa svaki dan

Zanimljivosti

Nebo u noći sa 31. oktobra na 1. novembra osvetliće 'plavi Mesec', što će biti drugi puni Mesec u periodu od 30 dana. Relativno retka pojava dogodi se u proseku jednom u dve i po godine, objavila je NASA.

Svaki mesec ima jedan pun Mesec, ali budući da lunarni ciklus i kalendarska godina nisu savršeno sinhronizovani, otprilike svake tri godine završimo sa dva u istom kalendarskom mesecu.

Prvi puni Mesec u oktobar, poznat i kao Žetveni mesec, pojavio se prvog dana u mesecu. Drugi puni Mesec ili 'plavi Mesec' biće vidljiv 31. oktobra. To je prvi slučaj od marta 2018. godine, ali i da se prvi put pun Mesec pojavljuje 31. oktobra u svim vremenskim zonama od 1944. godine.

Fenomen 'Plavog Meseca' ne mora nužno da znači da će biti plave boje, iako tamnoplavi ton večernjeg neba može uticati na boje koje vidimo. Kada Mesec poprimi plave nijanse, to je zbog dima ili čestica prašine u atmosferi, na primer tokom velike erupcije vulkana. Prema NASA, Plavi mesec označava nešto jako retko što možete videti u životu, a ove će godine imati će još veću dozu mističnosti.

foto: Profimedia

kurir.rs/agencije

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...