Najnovije vesti

ZNATE LI KO KO VAM MOŽE PRESEĆI KOLAČ NA SLAVI? U nekim delovima Srbije ZDRAVLJENJE JE OBAVEZAN običaj, ali i dizanje slave!
Foto: Zorana Jevtić

Znate li ko je KOLAČAR ZA SLAVU?

ZNATE LI KO KO VAM MOŽE PRESEĆI KOLAČ NA SLAVI? U nekim delovima Srbije ZDRAVLJENJE JE OBAVEZAN običaj, ali i dizanje slave!

Zanimljivosti

Krsna slava nosi sa sobom brojne običaje kojima se raduje cela porodica Običaji za proslavu krsne slave razlikuju se od sela do sela, posebno u različitim krajevima Srbije. Tako se i na samom jugu Srbije svetac obeležava uz posebne i specifične običaje.

Običaji dizanja slave i danas su zastupljeni u gotovo svim domaćinstvima u južnoj Srbiji. Negde se to zove i "dočekivanje" ili "rezanje kolača".

Nekada kada su i sveštenici živeli daleko, u udaljena sela retko kada da je sveštenik, pa čak i kum, svraćao da preseče kolač i očita molitvu. Zato se ovde zadržao običaj da kolač lomi domaćin sa bliskim komšijom, koji se za tu priliku zove pop, a negde i prosto kolačar.

Na samom jugu slava ne može da prođe bez zdravljenja. Sa "zdrav si" i "Bog ti dao zdravlje" gosti celog dana i noći među sobom prosleđuju čašu, jedni druge zadirkuju, a zapravo se časte lepim i iskrenim željama. Nekada je to bila čaša rakije.

U nekim delovima u Bosni, slava se diže posle treće čaše nazdravljanja, a posle svake se očita molitva za zdravlje domaćina i njegove kuće. Negde se posle trećeg nazdravljanja, prazna čaša okrene naopačke i stavlja poklon - kutija cigareta ili jabuka. 

foto: Printscreen You tube

kurir.rs/srbija danas

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...