MLADI, CRVENI, BELI! KOJI JE LUK NAJBOLJI? Svaka sorta ide uz određena JELA, a evo kako da napravite IZBOR!
Foto: Profimedia

SAVET

MLADI, CRVENI, BELI! KOJI JE LUK NAJBOLJI? Svaka sorta ide uz određena JELA, a evo kako da napravite IZBOR!

Zanimljivosti -

Svaki luk osigurava esencijalne hranjive sastojke i prebiotike za celokupno zdravlje organizma.

Luk je osnova brojnih recepata, a sve se svodi na to kako ga upotrebljavate. Pa, kako odlučiti koja je vrsta luka prikladna za koje jelo?

Što se tiče ukusa, žuti je luk najprilagodljiviji i s njime je najmanja šansa da ćete pogrešiti. Međutim, postoji još jedan znak koji možete slediti pri odabiru luka koji stavljate u jela - vaša creva. Neki ljudi imaju problema s varenjem jer jedu određene vrste luka. Osim varenja, nekima je možda bolje jesti sporo kuvani luk nego sirove naseckane komadiće.

Ako se nakon jela određene vrste luka osjećate naduto ili vas muči varenje, onda možda ta određena sorta ili način kuvanja nije za vas. Luk je sjajan izvor hranjivih sastojaka. Bez obzira na to koju vrstu odabrali, svaka vrsta sadržava dobru dozu antioksidansa.

foto: Profimedia

Sve sorte sadrže flavonoid, koji se bori protiv slobodnih radikala, a poznat je kao kvercetin. Dokazano je i da kvercetin podržava kardiovaskularno zdravlje, potencijalno štiti od nekih vrsta raka i snižava krvni pritisak te holesterol. Luk je i dobar izvor probiotika, koji hrane zdrave bakterije u crevima.

Crveni luk sadržava antocijane, fitohemikalije koje mu daju crvenu nijansu. Prema medicinskim istraživanjima, ova posebna fitokemikalija ima antidijabetičko, antikancerogeno, protivupalno i antimikrobno delovanje te je odličan odabir u lečenju gojaznosti, a poznato je i da pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. To ne znači da je crveni luk definitivno "najzdraviji", ali zasigurno ima neke dodatne hranjive sastojke. Bez obzira na to, svaki luk osigurava esencijalne hranjive sastojke i probiotike za celokupno zdravlje.

foto: Profimedia

Pet vrsta – pet namena

Crveni luk: slasnog je ukusa kada se peče na žaru, a možete ga jesti i sirovog, ​​u sendvičima ili s ćevapima. Sirovi crveni luk dobar je za salate i za kiseljenje.

Beli luk: ova je sorta standard kada pravite supu, umake i mnoga tradicionalna jela.

Žuti luk: njega najviše koristite u jelima kao što su variva ili razna pečenja.

Slatki luk: izvrsnog je ukusa kada se karamelizuje i koristi za vrhunska jela ili u marmeladama od luka.

Mladi luk: možete ga koristiti na mnoge načine - umešati u supe, salate, namaze, umake ili ga jesti sirovog.

foto: Profimedia

Kurir.rs/K.Đ/Mindbodygreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track