KADA SE MOZAK POIGRA SA VAMA: Šta vidite, krugove ili spiralu? Pazite šta ćete ODGOVORITI!
Foto: Printscreen/Tviter

Neverovatno

KADA SE MOZAK POIGRA SA VAMA: Šta vidite, krugove ili spiralu? Pazite šta ćete ODGOVORITI!

Zanimljivosti -

Nema tačnog ili pogrešnog odgovora kada su u pitanju optičke iluzije. Vidite nešto ili ne. Neko će videti jednu stvar, a vi potpuno nešto drugo. Zato se i zovu iluzije.

Ova optička iluzija je podelila mišljenja. Na društvenim mrežama kruži ilustracija koja izgleda kao spirala. Mnogi su pomislili da je u pitanju GIF ili kraći video. Ostali su išli čak do toga da je to zapravo optička iluzija u pokretu, ali nisu bili u pravu.

Ovo je primer Frejžerove spiralne iluzije, koja je uprkos onome što bi vam oči mogle pokazati, ipak nešto jednostavnije. Umesto fotografije sa spiralama, nalazi se niz koncentričnih krugova. Šara pozadine čini sliku toliko zbunjujućom da vaš mozak samo ispunjava informacije kojih zapravo nema. Prvi ju je opisao britanski psiholog Ser Džejms Frejzer, a drugi naziv za nju je lažna spirala. Optička iluzija se stvara kombinovanjem pravilnog uzorka crte (krugovi) s neusklađenim delovima ili različito obojenim nitima. Kad su delovi istaknuti drugom bojom, postaje evidentno da nema spirale.

Bonus video:

(Kurir.rs/A.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track