ŠEF TVITERA ŽIVI KAO PUSTINJAK: Dorsi sav zarastao u bradu, jede JEDNOM DNEVNO, meditira, a evo ko mu je omiljeni tviteraš
Foto: Printscreen

Zarastao

ŠEF TVITERA ŽIVI KAO PUSTINJAK: Dorsi sav zarastao u bradu, jede JEDNOM DNEVNO, meditira, a evo ko mu je omiljeni tviteraš

Zanimljivosti -

Izvršni direktor Tvitera Džek Dorsi vodi neobičan život. Nakon osnivanja Tvitera 21. marta 2006. godine, dve godine kasnije je izbačen sa pozicije izvršnog direktora kompanije, ali se vratio 2015. godine kada je osnovao i svoju drugu kompaniju Skver.

Dorsi je takođe izazvao svoj priličan broj kontroverzi i kritika, kao i čuđenja kada se saznalo za njegove bizarne ritual koji obuhvataju postove i kupke u ledenoj vodi. Međutim, njegov život nije u potpunosti spartanski. Kao i neki drugi milijarderi, on poseduje zapanjujuće luksuznu kuću, izlazi sa modelima i vozi brze automobile.

Evo nekih od najneverovatnijih podataka o ovom ekscentričnom milijarderu.

Džek Dorsi
foto: Printscreen

Programer još u srednjoj školi

Dorsi je počeo da programira dok je pohađao srednju školu u Sent Luisu. On je sa 15 godina napisao dispečerski softver koji još koriste neke taksi kompanije. Kada nije obilazio specijalizovane prodavnice elektronike ili vodio “Fantazi fudbal” ligu za svoje prijatelje, Dorsi je često išao na pank-rok koncerte. Tada je imao i čirokanu.

Kao i mnogi njegovi kolege tehnološki milijarderi, Dorsi nikada nije završio fakultet. Kratko je pohađao Univerzitet za nauku i tehnologiju u Misuriju i prebacio se na Univerzitet u Njujorku pre nego što je odustao.

Dorsi je 2000. godine izgradio jednostavan prototip koji mu je omogućio da svoje prijatelje obaveštava o svom životu putem Blekberija i slanja poruka putem e-pošte. Činilo se da niko drugi zapravo nije bio zainteresovan, pa je na neko vreme tu ideju ostavio sa strane.

Zanimljivo je da je 2002. godine postao licencirani maser. Međutim, nije odsutao od ljubavi prema tehnologiji.

Zaposlio se u kompaniji za podkasting pod nazivom Odeo, gde je upoznao buduće suosnivače Tvitera.

Odeo je prestao da radi 2006. godine, pa se Dorsi vratio svojoj ideji za razmenu poruka i rođen je Tviter.

Prvi tvit prodao za 2,9 miliona dolara

Dvadeset prvog marta 2006. Dorsi je objavio prvi tvit. Upravo je taj tvit ovih dana i prodat za neverovatnih 2,9 miliona dolara.

"Upravo uspostavljam svoj Tviter“, piše u tvitu koji je prodat kao kao nezamenljivi token ili NFT. Kupac je Sina Estavi, izvršni direktor blokčejn firme Bridge Oracle, sa sedištem u Maleziji, a valuta je bila kriptovaluta Etereum. Novac će, kako je Dorsi najavio, ići za pomoć siromašnim ljudima u Africi.

Dorsi je sve do danas zadržao jednostavan nadimak na Tviteru - "@jack."

Dorsi i suosnivači, Evan Vilijams i Biz Stoun, kupili su Tviter domen za otprilike 7.000 dolara.

Do 2008. godine Vilijams je preuzeo funkciju izvršnog direktora, a Dorsi je prešlao na funkciju predsednika odbora Tvitera. Dorsi je odmah započeo nove projekte. Uložio je u Forskver i pokrenuo startap za plaćanje pod nazivom Skver koje vlasnicima malih preduzeća omogućava prihvatanje plaćanja kreditnim karticama putem pametnog telefona.

Intervju sa Obamom

Dorsi je 2011. dobio priliku da intervjuiše američkog predsednika Baraka Obamu u prvom događaju nazvanom Tviter taun hol (Tviter gradska kuća). Morao je da podseća Obamu da daje kraće odgovore, ispod 140 znakova, koliko je bilo ograničenje po tvitu.

Barak Obama
foto: Youtube/The Late Show with Stephen Colbert

Tviter je izašao na berzu u novembru 2013. godine, a Dorsi je za nekoliko sati bio milijarder.

U 2014. godini Forbs je Dorsijevoj neto vrednosti pripisao 2,2 milijarde dolara. Od marta ove godine vredeo je otprilike 5,1 milijardu dolara.

Plata od 1,4 dolara

Otkriveno je u poreskoj prijavi 2019. godine da je Dorsi zaradio samo 1,40 dolara od posla izvršnog direktora Tvitera prethodne godine. Plata od 1,40 dolara zapravo je predstavljala povećanje zarade za njega, koji je prethodnih godina uopšte odbijao bilo kakvu isplatu.

Daleko da je on jedini mogul iz Silicijumske doline koji prima oskudnu platu; Mark Zakerberg zarađuje jedan dolar godišnje kao izvršni direktor Fejsbuka. Dorsi je, međutim, u trenutku podnošenja prijave posedovao akcije Tvitera vredne 557 miliona dolara.

Džek Dorsi
foto: EPA / Kim Chul-Soo

Mogao bi vredeti i više da nije vratio 10 odsto svojih akcija od Skvera. To je pomoglo zaposlenima u Skveru, dajući im više opcija za kapital i akcije. Sa svojim novootkrivenim bogatstvom kupio je BMV serije 3, ali navodno ga ne vozi često.

Takođe je navodno platio 9,9 miliona dolara za primorsku kuću u ekskluzivnoj četvrti u San Francisku. Kuća ima pogled na most Golden Gejt, koji Dorsi doživljava kao čudo od dizajna.

Mask omiljeni tviteraš

Pre pandemije, Dorsi je rekao da je radio od kuće jedan dan u nedelji. U intervjuu novinarki Kara Svišer vođenom preko Tvitera, Dorsi je rekao da je svakog utorka radio iz svoje kuhinje. Takođe je otkrio i da je Ilon Mask njegov omiljeni “tviteraš”.

Dorsi je rekao da su Maskovi tvitovi "usredsređeni na rešavanje egzistencijalnih problema i otvoreno deljenje svojih razmišljanja". Dodao je da uživa u svim „usponima i padovima“ koji dolaze sa Maskovom ponekad nepredvidljivom upotrebom stranice. Odgovorio mu je sam Mask, zahvalio se i pohvalio Tviter.

Postovi i ledena kupka

Zanimljiv je i odnos Zakerberga i Dorsija, koji važe za rivale. Jednom je Zakerberg poslužio Dorsiju za ručak kozu koju je ubio. Dorsi je ispričao za Rolingstoun magazin da se to desilo 2011. godine, da je koza bila poslužena hladna, a da se njemu lično više svidela salata pa je samo nju jeo.

Ipak, način ishrane Džeka Dorsija je sam po sebi zanimljivost. On vodi strogu dijetu i zapravo jede samo jedan obrok dnevno, i to večeru. Za vikend, on ne jede apsolutno ništa. Onda kada jede, uglavnom za obrok ima ribu ili meso uz povrće, a za dezert pojede crnu čokoladu i neko voće.

Kako je rekao, kada je prvi put postio na ovaj način imao je osećaj da halucinira.

- Bilo je čudno stanje u kojem sam bio. Ali kako sam to uradio sledeća dva puta, postalo mi je tako očigledno koliki deo dana smo usresređeni na obroke i - iskustvo koje sam imao kada sam dugo postio – kako se vreme zaista usporavalo - rekao je.

Osim toga Dorsi nekoliko sati dnevno meditira, a svaki dan do posla pešači oko osam kilometara. Kako kaže, to mu pomaže da "izoštri vijuge".

Dalje, ovaj 42-godišnjak "težak" 5,3 milijardi dolara nikad se ne tušira toplom vodom, već dan započinje saunom, a zatim ledenom kupkom. Prema njegovim rečima, ova rutina mu pomaže da mu dani traju duže i da uveče može lakše i brže da zaspi.

Džek Dorsi
foto: Profimedia

Neobičan stil

Dorsi, za razliku od Zakerberga, voli da menja stil i da nosi brendiranu odeću. Više puta je menjao i izgled. Kao klinac je nosio čirokanu i nosio minđušu u nosu. Zatim je bio uglađeniji, sa podšišanom kosom i glatkom bradom, dok je minđušu skidao.

Danas Dorsi izgleda kao pustinjak, sa prilično dugačkom bradom, a vratio je i minđušu u nos.

Bizarni slučaj sa reperkom Reperka Azelija Benks je tvrdil da su joj stigle dlake sa Dorsijeve brade koje je trebalo da nosi kao zaštitni talisman. Benks je 2016. godine, na njenom, sada izbrisanom Tviter nalogu, objavila da joj je Dorsi poslao kosu, „u koverti“. Dorsi je kasnije rekao za Hafington post da se taj incident nikada nije dogodio.

Dorsi na udaru kritika i zakonodavaca

Dorsi često putuje po svetu i deli svoje fotografije sa svojih 4 miliona sledbenika na Tviteru. Na putovanjima, Dorsi se sastao i sa nekim šefovima država, uključujući bivšeg japanskog premijera Šinzo Abea. Međutim, tvitovi o njegovom odmoru u Mjanmaru su izazvali negodovanje.

„Ako ste spremni da malo putujete, idite u Mjanmar“, rekao je u tvitu iz decembra 2018. godine.

To se dogodilo u jeku krize sa Rohindžama, a Dorsi je napadnut zbog svoje promocije zemlje koja je optužena za progon muslimanske manjine.

Međutim, Dorsija nije briga da li izgleda kao negativac.

U bizarnom intervjuu iz 2019. godine, Dorsiju je postavljeno pitanje da li Donald Tramp - strastveni tviteraš - može biti uklonjen sa platforme ako poziva svoje sledbenike da ubiju novinara. Dorsi je dao nejasan odgovor na koji su naišle oštre kritike.

Nakon objavljivanja intervjua, Dorsi je rekao da mu nije stalo do toga da li „izgleda loše“.

- Stalo mi je do otvorenosti o tome kako razmišljamo i o onome što vidimo - dodao je. Više puta je morao da brani svoju kompaniju pred Kongresom, ali i sopstvenu funkciju.

Aktivni investitor Eliot Menadžment je pretio Dorsiju da će ga svrgnuti sa mesta izvršnog direktora Tvitera.

I Blumberg i CNBC izvestili su krajem februara 2020. godine da glavni investitor Tvitera Eliot Menadžment - na čelu sa Polom Singerom - pokušava da smeni Dorsija.

Navedeni razlozi uključuju činjenicu da Dorsi deli vreme između dve firme delujući kao izvršni direktor i Tvitera i kompanije Skver, kao i to što je sam Dorsi najavio da planira da se preseli u Afriku.

Izvršni direktor kompanije Tesla i česti tviteraš Ilon Mask reagovao je na vesti, izrazivši podršku Dorsiju.

„Samo želim da kažem da podržavam @jack-a kao izvršnog direktora Tvitera“, tvitnuo je Musk, dodajući da Dorsi ima dobro srce.

Dorsi je u međuvremenu uspeo da sklopi primirje sa kompanijom Eliot Menadžment.

Poznate devojke Dorsijev privatni život takođe prilači pažnju.

Godine 2018. je on viđan sa manekenkom Rejven Lin Korneil. prethodno je navodno ilazio sa glumicom Lili Kol i balerinom Sofien Silve.

Dzek Dorsi
foto: Youtube.com, CNN

kurir.rs

Bonus video:

00:13

MILICA SE UDALA ZA MILIJARDERA KAZAHSTANCA A SVI JE PROZIVAJU DA JE PLASTIČNA: Bila sam mis Južne Srbije i pre svih operacija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track